De gemeente kocht de panelen aan een voordelig tarief dankzij de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. Essen investeert hiermee 60.800 euro in duurzame energie. “Een bedrag dat zich door de energiebesparing op 7,5 jaar terugbetaalt.  Als je weet dat zonnepanelen een 25-tal jaren meegaan, dan is dit een zeer goede investering”, zegt gedeputeerde Inga Verhaert, die de groepsaankoop organiseert.

Maar er is niet alleen het financiële aspect. Schepen voor milieu en duurzaamheid Helmut Jaspers (sp.a): “We willen van Essen een duurzamere gemeente maken.  Het gemeentelijk energieverbruik moet dalen en de uitstoot van CO2 moet tegen 2020 met 20 % naar beneden.  Daarom ondertekenden we ook de actie ‘Klimaatneutraal 2020’ en het burgemeestersconvenant”.

De gemeente Essen wil tot slot ook het goede voorbeeld geven en ook haar inwoners stimuleren om een steentje bij te dragen om de klimaatdoelstellingen te halen. Momenteel worden ook de verwarmingsinstallatie van de loods van de technische dienst en de warmwaterproductie en douches van de Heuvelhal gerenoveerd.  Daarna komt ook op die loods een grote PV-installatie.