Vrijdag 28 oktober ondertekenden Rik Röttger (gedeputeerde van de provincie Antwerpen), burgemeester Lucas Jacobs (Kalmthout), schepen Helmut Jaspers (Essen), een kabinetsadviseur van minister Schauvlieghe en Cees Van Lierde, voorzitter van het Grenspark officieel het ‘Kwaliteitslabel Stiltegebied’ voor de Kalmthoutse Heide aan het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.  De Kalmthoutse Heide krijgt 3 sterren als stiltegebied, het hoogste aantal sterren dat een stiltegebied kan behalen.

En dat is mede te danken aan gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu Rik Röttger (sp.a). Hij is erg tevreden met de erkenning: “Al in 2015 engageerde de provincie Antwerpen zich om van de Kalmthoutse Heide een stiltegebied te maken. Een stiltegebied houdt onder meer in dat de geluiden van fauna en flora overheersen op storende achtergrondgeluiden zoals die van verkeer of bedrijven.”

De provincie Antwerpen voerde bijna een jaar lang een akoestisch onderzoek uit met geluidsmetingen. De Kalmthoutse heide is vanaf nu in zijn geheel een 3 sterren-stiltegebied in de categorie ‘Landelijk stiltegebied’.  Kortom: een akoestisch zéér kwaliteitsvol gebied. Dit weekend is het Weekend van de Stilte en wordt het gebied extra in de kijker gezet. 

Rik Röttger sloot zijn toespraak van de academische zitting af met een gepaste quote van dichter Rutger Kopland: "Wie stilte wil beschrijven moet zijn mond houden. Wie niets hoort, luistert niet en heeft niets te vertellen".

Zaterdag 29 oktober kunnen bezoekers op diverse manieren proeven van de stilte, rust en ruimte in Kalmthoutse heide. Dat gebeurt samen met allerlei organisaties, verenigingen, kunstenaars… in het prachtige kasteeldomein De Markgraaf en het Natuureducatief Centrum De Vroente. 

Het volledige programma kan je vinden op: http://www.grensparkzk.be/agenda/dag-van-de-stilte-kom-proeven-van-rust-en-stilte.

Meer info over de Dag van de Stilte: www.dagvandestilte.be.31