Vorige week schreven een vijftigtal professoren van de UGent een open brief aan hun rector om de samenwerking van de universiteit met Israëlische defensiebedrijven stop te zetten. De UGent zou op die manier als medeplichtige aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid kunnen worden beschouwd. Vlaams parlementslid Tine Soens vroeg aan minister Crevits om een ethisch kader op te maken voor de universiteiten en hogescholen.

In het kader van Horizon 2020, een Europees programma voor onderzoek en technologische ontwikkeling, werken de KU Leuven en de UGent samen met het Israëlische Technion en Israel Aerospace Industries (IAI). IAI is één van de grootste leveranciers van het Israëlisch leger en produceert onder andere de militaire drones die verantwoordelijk waren voor de dood van zowat 2.000 mensen in de Gazastrook. Zowel Technion als IAI onderhouden ook nauwe banden met de defensiegigant Elbit Systems. De website van Israel Military Industries vermeldt dat hun systemen ook 'combat proven' of 'battle tested' zijn, lees: de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook dienen als testlabo voor hun nieuwe wapen-, bewakings- en handhavingssystemen.

In haar antwoord op de open brief van de vijftig professoren zei de rector dat de focus uitsluitend ligt op de vooruitgang van de wetenschappelijke kennis en de toepassing ervan in het dagelijkse leven. De rector sluit evenwel niet uit dat de participatie van de UGent bijdraagt tot de ontwikkeling van dual use-producten.

Tine Soens nam de specifieke case van de UGent aan om het over een ethisch kader voor universiteiten en hogescholen te hebben. "Israel is natuurlijk niet zomaar een partner. We moeten daar heel waakzaam mee omspringen. Een onderzoekster vroeg vorig jaar aan de universiteiten of ze beperkingen hebben ingesteld voor de samenwerking met Israëlische entiteiten op basis van ethisch of juridische criteria. De VUB is de enige die verwijst naar een ethisch charter voor de samenwerking met onder andere Israëlische universiteiten. Het lijkt me goed dat elke Vlaamse universiteit en hogeschool een dergelijk charter opmaakt." De minister beloofde het thema met de universiteiten en de hogescholen te bespreken.

Lees hier het volledige verslag.