Gisteren bezocht ik de Brusselse vestiging van Euroclean, één van de grotere spelers in de professionele schoonmaakbusiness. De Belgische schoonmaaksector stelt 55.000 werknemers tewerk. Vaak laaggeschoolden en voor de meerderheid ook allochtonen. Eén van die weinige sectoren die dus werk biedt aan mensen die moeilijk aan een job geraken.

Toch kan je moeilijk spreken van een ideale wereld. Veel werknemers klagen over de moeilijke werktijden. Voor dag en dauw opstaan om de kantoren te poetsen vóór het kantoorpersoneel komt opdagen. Om dan ’s avonds, na hun vertrek, opnieuw te beginnen tot 22u. Probeer dat maar te combineren met een gezinsleven. Samen met de kinderen opstaan, ze naar school brengen en na school even met hen spelen, huiswerk maken en eten….vergeet het maar. Is het echt onoverkomelijk om die mensen een regelmatiger leven te gunnen? Zijn die 15 minuten die ze nodig hebben om een bureau te poetsen echt zo storend voor de bureaumens dat ze pas na de gewone werkuren mogen opdagen? De werkplek die ik bezocht toonde nochtans aan dat het anders kan. De schoonmaakploeg kon er van 7u tot 10u en van 15u00 tot 18u00 aan de slag en dat stoorde het kantoorpersoneel helemaal niet. Waarom kan het daar wel, en ergens anders niet?

Dit is zeker niet het enige probleem waarmee de sector te kampen heeft, maar het is er volgens mij wel eentje dat we vrij gemakkelijk kunnen oplossen. Wordt vervolgd…..