Samen met burgemeester Daniël Termont en collega Tom Balthazar ontving OCMW-voorzitter Rudy Coddens op maandag 30 januari Europees commissaris Maros Sefcovic, ondervoorzitter van de EnergieRaad Konrad Mizzi,  Europarlementslid Kathleen Van Brempt en enkele leden van haar sociaal-democratische fractie uit het Europees Parlement in Gent. Zij hadden interesse in de resultaten van het innovatief project tegen energie-armoede 'Dampoort knapT op' van het Gentse OCMW. In de Dampoortwijk werden tien woningen van noodkopers gerenoveerd, met de doelstelling om energie-efficiëntie en een stijging van de woonkwaliteit te bereiken.

In heel Europa lopen tussen 50 en 125 miljoen mensen het risico in energiearmoede te belanden. Ze slagen er niet meer in hun huis warm te houden of de energiefacturen te betalen. Dat betekent letterlijk dat sommige gezinnen in de koude leven, slechts één kamer verwarmen, thuis verschillende lagen kleding moeten dragen om zich tegen de koude te beschermen of besparen op andere uitgaven zoals voeding. 

In ons land leven volgens de Koning Boudewijnstichting zowat één op de vijf gezinnen (21,3pct) in energiearmoede. Oorzaak zijn veelal lage inkomens, de slechte energie-efficiëntie van vooral oudere woningen en stijgende energieprijzen. De energieprijzen stegen in ons land tussen 2005 en 2013 bijvoorbeeld met maar liefst 44,2 procent (bron vvgs).

Samen bekeken ze afgelopen maandag het project Dampoort Knapt Op, een proefproject waarbij de privéwoningen van zogenaamde noodkopers (mensen met een laag inkomen die een goedkope maar kwalitatief ondermaatse woning kopen en deze niet kunnen renoveren) opgeknapt én energie-efficiënt gemaakt worden. Zelf beschikken de gezinnen niet over voldoende middelen of mogelijkheden om hun woning te renoveren. Het project investeert daarom per woning 30.000 euro, afkomstig uit een rollend fonds dat door het Gentse OCMW gespijsd werd. De gezinnen moeten die steun niet meteen terugbetalen. Ze wordt pas teruggestort in het rollend fonds als de woning verkocht wordt of bij een erfenis, zodat de middelen opnieuw kunnen geïnvesteerd worden in nieuwe sociale renovatieprojecten. De bewoners krijgen ook een technische, financiële en sociale begeleiding, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken tijdens het vaak lastige renovatieproces.

Het Gentse project is uniek, en de Stad Gent en het OCMW gaan verder op de ingeslagen weg. Zo hebben ze opnieuw budget vrijgemaakt om nog eens 12 slechte woningen in de Dampoortwijk aan te pakken. Daarnaast zijn er nog andere projecten, zoals groepsaankopen en EnerGent, om slechte woningen in Gent aan te pakken. In de Rabotwijk alleen al zijn er 3.000 woningen die op vlak van energie heel wat beter zouden kunnen scoren. "Misschien
kunnen de sociaaldemocratische parlementsleden ons project Dampoort Knapt Op doorduwen op Europees vlak, of er middelen voor vrijmaken", hoopt Rudy Coddens. "Zo kan een micro-project uit de basis een heel hoge vlucht nemen."