Na het succes van ‘Rochus’ (2012) en ‘Bloednacht’ (2014) pakt Aarschot opnieuw uit met een grote openluchtvoorstelling. Aarschot is trots op haar geschiedenis en toont dit om de twee jaar met een evocatie rond een thema uit het rijke Aarschotse verleden. Dit jaar vormt volksbuurt De Grecht het onderwerp van de evocatie. ‘De Grecht – wel en wee van een volksbuurt’ vertelt het verhaal van de bekende en beruchte volksbuurt De Grecht aan het begin van de 20e eeuw. Een ticket kost 12 euro. Je kan deze verkrijgen via www.hetgasthuis.be of aan de balie van het Stedelijk Museum van Aarschot.

Over armoede en plezier

In de periode 1890-1910 was het leven in de Aarschotse volksbuurt De Grecht, het oudste stadsgedeelte, allesbehalve makkelijk. De bewoners verbleven in armtierige werkmanshuisjes, gebouwd door weverij Percy. De rijken, die zich niet in de buurt vertoonden, noemden hen ‘die van De Grecht’. Zij beslisten over leven en dood in De Grecht.

Opkomst van het socialisme en het communisme

Toch lieten de arbeiders, hun vrouwen en kinderen zich niet zomaar wegdrummen door de bazen van de weverij, de brouwerijen en andere werkgevers. In al hun ellende vormden ze een blok, dronken ze samen hun verdriet weg, maakten muziek, vierden kermis, trouwden, kregen kinderen, werden zich bewust van zichzelf en vochten voor hun rechten.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Nog meer honger was aanvankelijk hun deel. Betogingen en stakingen werden hen noch door hun bazen, noch door de gevestigde politiek en de Kerk in dank afgenomen.

Groot team van cast en crew

Net als bij de vorige edities ging regisseur Ronny Verheyen aan de slag met tekst van auteur/journalist Koen Huybens. Sinds februari repeteert een team van meer dan 80 figuranten en acteurs om van het stuk een succesverhaal te maken.

Expo

Wie meer achtergrond wil over de geschiedenis van De Grecht, kan vanaf 13 augustus 2016 in het Stedelijk Museum van Aarschot terecht voor een tentoonstelling rond het leven in De Grecht. De expo loopt van 13 augustus tot 13 november 2016 en is gratis te bezichtigen.

Meer info?

Evocatie De Grecht: ellende en plezier in een volkse buurt in 1890-1910

Speeldata: 31 augustus, 1, 2 en 3 september 2016, telkens om 20.30 uur

Kostprijs tickets: 12 euro

Auteur: Koen Huybens

Regie en scenario: Ronny Verheyen

Productie: Het Gasthuis

Productieleiding: Carl Noppen & Koen Huybens

Cast: Ruim 80 acteurs en figuranten, fanfare & straatmuzikanten

Idee: Steven Omblets, Marcel Van Passel & Paula Nyns

Meer info en tickets: www.hetgasthuis.be