In de jaren ’50 werd er op warme zomerdagen volop gezwommen in de Demer en de Motte. Toen Frans Daems het domein Schoonhoven in 1952 aankocht, voorzag hij dan ook een zwemzone in de vijvers. Er werd een 50 meter-zwembad aangelegd, waarin zwem- en duikkampioenschappen plaatsvonden ter gelegenheid van Aarschot kermis. Op 3 oktober 1965 werd de Aarschotse Zwemclub Schoonhoven (AZS) gesticht.


Ruim aanbod aan sportactiviteiten De afgelopen 50 jaar organiseerde de zwemclub allerlei sportactiviteiten. Naast zwemmen in openlucht tijdens de zomermaanden werden er in de winter verschillende sporten beoefend: van turnen, volleybal en fietsen tot schaatsen op de bevroren vijvers van Schoonhoven. In de jaren ’70 organiseerde de AZS zelfs een vijfkamp met paardrijden, schermen, schieten, zwemmen en veldlopen.


Wandelclub Maar er werd vooral gewandeld. Zo was de AZS tot de jaren 2000 ook een wandelclub. Sommige van deze wandelactiviteiten vinden nog steeds plaats, zoals de Duvelmars. De organisatie van deze mars is nu in handen van de Knoet.  


Zwemles op verschillende locaties Vanaf 1972 werd er zwemles gegeven in het zwembad van het Damiaaninstituut, maar de AZS heeft ook gezwommen in de zwembaden van Tremelo, Betekom en Heist-op-den-Berg. In 1980 opende het Stedelijk Zwembad Demervallei zijn deuren en zwom de AZS in Aarschot.


Het ging de club niet altijd voor de wind door meerdere openingen en sluitingen van het zwembad tot 1985, een variabel ledenaantal, het verlies van stichter Frans Daems en de sluiting van het openluchtzwembad van Schoonhoven.  

2


Koninklijke titel Toch hield de zwemclub zich sterk en zette door. Sinds eind jaren ’80 organiseert de club tal van zwemkampen in binnen- en buitenland: van Kluisbergen, Molenheide en Frameries tot ZuidAfrika, Frankrijk en Hongarije. Ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag kreeg de AZS een koninklijke titel en werd omgedoopt tot de Koninklijke Aarschotse Zwemclub Schoonhoven (KAZS).


Oproep Voor de tentoonstelling ‘Meer dan 50 jaar zwemplezier in Aarschot met de Koninklijke Aarschotse Zwemclub Schoonhoven’ is het Stedelijk Museum op zoek naar materiaal: film- en fotomateriaal van zwemmers in de Demer en de Motte, bezoekers of kampeerders op het domein Schoonhoven en zwemkledij uit de jaren ’50-’60 tot 2000.


Heb je materiaal ter beschikking? Stuur dan een e-mail naar museum@aarschot.be of bel het nummer 016 56 84 51. Na de expo bezorgt het Stedelijk Museum het materiaal aan je terug. Alvast bedankt voor je medewerking!


Meer info?  De expo ‘Meer dan 50 jaar zwemplezier in Aarschot met de Koninklijke Aarschotse Zwemclub Schoonhoven’ zal in het najaar van 2017 plaatsvinden in het Stedelijk Museum Aarschot.   Stedelijk Museum Aarschot Elisabethlaan 103 - 3200 Aarschot    www.hetgasthuis.be/museum museum@aarschot.be  016 56 84 51