Voor activiteiten waarbij meer dan 5 procent van de deelnemers gebruik maakt van een kansentarief kunnen sport-, jeugd- en socioculturele verenigingen rekenen op een verhoogde financiële tussenkomst van 80 procent door de Stad Gent. “Zo kan het UiTPAS-aanbod verder uitbreiden en blijft het financiële risico voor deze verenigingen beperkt”, aldus Annelies Storms en Resul Tapmaz.

Ontspanning is belangrijk. Daarom kan iedereen in Gent sinds september 2014 gebruik maken van de UiTPAS. Met deze digitale kaart kan de Gentenaar punten sparen bij deelname aan culturele, sport- of jeugdactiviteiten en die inruilen voor interessante voordelen. Mensen die het niet breed hebben, betalen maar 20%, waardoor ook zij makkelijker en zonder stigmatisering aan vrijetijdsactiviteiten kunnen deelnemen. De organisatoren van die activiteiten passen zelf 40% van de deelnameprijs bij en ook de Stad Gent betaalt 40% terug.

Om deze formule nog succesvoller te maken, willen we het UiTPAS-aanbod verder uitbreiden en zorgen dat dit goed aansluit bij de interesses en vrijetijdsbeleving van de Gentenaars”, verklaart Resul Tapmaz. “Voor sport- en jeugdverenigingen die op basis van een jaarlijks lidmaatschap werken en minder financiële middelen hebben, was dat echter niet evident”.

Daarom hebben we met het stadsbestuur besloten om een extra inspanning te doen voor die actieve vrijetijdsactiviteiten”, legt Annelies Storms uit. “ Voor zulke activiteiten waarbij meer dan 5% van de deelnemers aan een kansentarief participeert, engageert de Stad Gent zich om maar liefst 80% van de kosten terug te betalen aan de verenigingen”, besluit ze.