Het Israëlische leger heeft zes schepen die met hulpgoederen onderweg waren naar de Gazastrook beschoten. 10 actievoerders kwamen om. "De EU moet deze daad van agressie zwaar veroordelen, met woorden en daden", zegt Dirk Van der Maelen.

Sinds 2007 wordt de Gazastrook geblokkeerd door Israël en geraakt slechts een kruimeltje van de humanitaire hulp Gaza binnen. Ook na de Gaza-oorlog ging de situatie er niet op vooruit. Activisten namen nu het roer in eigen handen.

Van der Maelen volgt oud-president van de VS en Nobelprijswinnaar voor de vrede Jimmy Carter: "nooit eerder in de geschiedenis werd een grote gemeenschap verwoest door bommen en raketten, zonder daarna de kans te krijgen zelf de schade te herstellen." "Bovendien krijgt de blokkade niet Hamas, maar de burgerbevolking op de knieën. De illegale blokkade van Gaza heeft al genoeg slachtoffers geëist. Ze zet het vredesproces op de helling en brengt zo de veiligheid van Palestijnen en Israëli's alleen maar meer in gevaar", aldus Van der Maelen.

Van der Maelen vreest dat de Israëlische aanval de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen zal bemoeilijken. "Ik vroeg mij al af of de regering Netanyahu wel vrede wou. Maar deze laatste daad van agressie neemt helaas mijn twijfels weg", aldus Van der Maelen.

Van der Maelen roept Minster van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere op om binnen de Europese Unie te pleiten voor een zware veroordeling van de Israëlische aanval en de gevolgen van de blokkade van Gaza. De EU kan stoppen aan Israël een voorkeursbehandeling te geven. De EU riep in 2009 meermaals op tot een onmiddellijke, duurzame en onvoorwaardelijke opening van de grenzen. Tegelijk sloot ze in november 2009 een nieuw landbouwakkoord dat de handel in landbouwproducten aanzienlijk vergrootte. Onlangs werd Israëls kandidatuur voor het lidmaatschap van de OESO ook door België aanvaard. Dat is geen competent beleid.

"De EU behandelt Israël als een volwaardig partner. Daarom kunnen we deze daad niet zomaar aanvaarden. Het is tijd voor een duidelijke reactie en extra druk op Israël. Anders zal de regering Netanyahu haar radicaal beleid nooit veranderen", aldus Van der Maelen.