In zuidelijk Afrika worden vandaag 14 miljoen mensen geconfronteerd met hongersnood vanwege de verminderde voedselproductie. In Malawi, een partnerland van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking, dreigt een hongersnood voor 2,8 miljoen mensen. Er wordt gevreesd dat ook kleine landbouwers niet voldoende zullen kunnen oogsten om aan de noden van hun eigen gezin te voldoen. Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) vroeg aan de bevoegde minister wat de Vlaamse Regering om hulp voor de getroffen bevolking.

"Malawi is een partnerland voor de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. Onze structurele hulp wordt daar uitgerekend in de landbouwsector ingezet.", zegt Soens. Vlaanderen is samen met Malawi overeengekomen dat de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking vooral aan educatie en landbouwvoorlichting moet doen, de boeren moet sensibiliseren en technieken bijbrengen, één daarvan is irrigatie.

Vlaanderen beschikt daarnaast ook over een budget voor noodhulp. "Eind vorig jaar werd door de minister-president de beslissing genomen voor een bedrag van 208.149 euro. Ondertussen heeft hij ook beloofd om een bijkomend bedrag van 479.000 euro voor Malawi uit te trekken. Daar zijn wij uiteraard blij om." Vorig jaar was het budget voor noodhulp in februari al op. Op de vraag van sp.a om meer middelen te voorzien voor noodhulp, wou de minister-president niet ingaan.

Lees hier het volledige verslag.