Love Leuven, de campagne van stad Leuven, KU Leuven en UC Leuven-Limburg die Leuvenaars en studenten dichter bij elkaar wil brengen, sloot gisteren haar derde jaargang feestelijk af. De drie partners werkten een heel jaar rond het thema duurzaamheid. Volgend jaar wordt de campagne in een heel nieuw jasje gestoken.

Speciaal voor de feestelijke afsluiter sloot Love Leuven aan bij de Duurzaamheidsdag van KU Leuven Duurzaamheid. ’s Middags werd het startschot gegeven met een picknick met duurzame boterhammen. Meer dan 100 studenten en Leuvenaars kwamen smullen van een vegetarische lunch bereid door studentenrestaurant Alma, dat in de toekomst extra wil inzetten op duurzame voeding. De picknickers konden ook hun stem uitbrengen op één van de deelnemende posters voor de Sustainable Globe Award, een initiatief van de dienst duurzaamheidsbeleid van de KU Leuven en de werkgroep Sustainable International Cooperation.

’s Avonds verwelkomde Love Leuven niemand minder dan prof. Dirk De Wachter. Die gaf in een wervelende lezing zijn kijk op ‘samen duurzaam le(u)ven’. Niet minder dan 170 Leuvenaars en studenten schreven zich in om te ontdekken hoe duurzaamheid en de stad elkaar vinden. Professor De Wachter ging niet enkel in op het ecologische aspect maar vroeg ook bijzondere aandacht voor het persoonlijk en geestelijk duurzame in onze samenleving.

Love Leuven 2016-2017: een overzicht

Prikkelende start
 Love Leuven startte op 8 november 2016 met een ‘cactusactie’ op de Grote Markt. Onder de slagzin 'Ook geprikkeld door het klimaat?' deelden schepen van studentenzaken Bieke Verlinden en vicerector studentenbeleid Rik Gosselink duizend cactusjes uit aan Leuvenaars en studenten die hun steentje wilden bijdragen aan een duurzamere wereld. Alle kersverse cactuseigenaars konden zich samen met hun plantje bij een professionele fotograaf laten vastleggen op de gevoelige plaat.

Duurzame soep op de bakfiets
 Eind november trok Love Leuven door de Leuvense buurten met een bakfiets vol duurzame soep. De 3 partners konden daarvoor rekenen op de kookkunsten van studentenrestaurant Alma en de duurzame groenten van De Wikke, het tuinbouwproject van sociale economieorganisatie Wonen en Werken. “Studenten en bewoners konden genieten van duurzame soep”, zegt vicerector Rik Gosselink. “In totaal wonnen vier straten hun eigen duurzame soepavond. Ze kregen ook elk bezoek van duurzaamheidsexperts zoals Green Office KU Leuven of de Schonestadsmeisjes, die tips gaven om zelf duurzaam aan de slag te gaan.”

Sharing is caring
 In januari werkte Love Leuven samen met studentenkoepel LOKO om de Leuvense studenten tijdens de blokperiode een handje te helpen en tegelijk voedselverspilling in de stad tegen te gaan. Op de Facebookgroep Sharing is Caring konden Leuvenaars die meer gekookt hadden dan ze op konden, hun maaltijden delen met blokkende studenten.

Duurzame Dinsdag
 In het voorjaar van 2017 organiseerde Love Leuven ‘Duurzame Dinsdagen’ in Leuven en Heverlee. “We wilden dit jaar niet enkel het aangenaam samenleven van Leuvenaars en studenten bevorderen maar ook ons steentje bijdragen op weg naar een klimaatneutrale stad”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van studentenzaken. “Naar het voorbeeld van donderdag veggiedag lanceerden we daarom de Duurzame Dinsdag.” Studenten en Leuvenaars keken films over het klimaat of staken samen de handen uit de mouwen tijdens een duurzame workshop, waar ze oude stripboeken omtoverden tot prachtige lampen, of van oude fietslichten heuse designlampen knutselden.

En volgend jaar…
 Voor de volgende editie, tijdens het academiejaar 2017-2018, staat een heel nieuw programma op stapel. Een tipje van de sluier: Love Leuven gaat “bottom up” – door op buurtniveau allerlei tools aan te dragen waarmee studenten en Leuvenaars elkaar het hele jaar door in de armen zullen kunnen sluiten!