Midden 2018 zullen fietsers die van het zuiden van Gent komen de stad veiliger kunnen bereiken via twee gloednieuwe fietsbruggen. “Het project kadert in de aanleg van de groenpool Parkbos in het zuiden van Gent”, vertelt Tom Balthazar, sp.a-schepen van Openbaar Groen. “Centraal in die groenpool ligt de Oude Spoorwegbedding, waarop een fiets- en wandelas aangelegd wordt.” De nieuwe bruggen verschijnen op de Oude Spoorweg van De Pinte naar Gent en overspannen de E40 en de Ringvaart / R4. Begin december ging de aannemer al van start met de voorbereidende werken. Op 10 januari 2017 gaven onder andere schepen Filip Watteeuw, sp.a-gedeputeerde Peter Hertog en minister Ben Weyts de aftrap van de werken met een eerste spadesteek.

De werken rond de fietsbruggen luiden de laatste fase in van de realisatie van de Oude Spoorweg. Deze fase behelst onder andere de aanleg van een fietspad tussen de Rijvisschestraat en de E40 en de aanleg van twee fietsbruggen.

De nieuwe fietsas maakt onderdeel uit van de fietssnelweg tussen Gent, Deinze en Oudenaarde. Langs de veilige fietspaden kunnen fietsers op een snelle en milieuvriendelijke manier naar hun werk of school. In het weekend speelt de fietsas een belangrijke recreatieve rol om bezoekers van en naar het Parkbos te brengen. Het einde van de werken is voorzien midden 2018.