Elk jaar worden er 150.000 fietsen gestolen, elke dag 400. Karin Temmerman, Jan Roegiers en Jef Van Damme werkten een actieplan uit om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. “Veel mensen aarzelen om de fiets te gebruiken uit angst dat hij gestolen wordt, één op vier fietsers haakt zelfs helemaal af na een diefstal. Als we onze mobiliteit duurzamer willen maken en mensen willen overtuigen om vaker de fiets te nemen, moeten we de fietsdiefstallen terugdringen.”

Officieel zijn er elk jaar zo’n 37.000 fietsdiefstallen in ons land. Maar volgens de politie ligt het werkelijke aantal gestolen fietsen zeker vier keer hoger. “Dan komen we uit op 150.000 fietsdiefstallen per jaar, of minstens 400 per dag. Dat is een hallucinant aantal”, zegt kamerfractieleider Karin Temmerman. “De plaag raakt maar niet onder controle en de maatregelen zijn ontoereikend.”

Daarom heeft ze samen met Vlaams parlementslid Jan Roegiers en zijn Brusselse collega Jef Van Damme een actieplan uitgewerkt, dat het aantal fietsdiefstallen jaarlijks met 10 procent kan doen verminderen. “Als we alle nieuwe fietsen voorzien van een speciale chip met een uniek nummer, kan de politie ze veel gemakkelijker opsporen”, legt Temmerman uit. “Zo’n chip kost maar een paar euro en is vergelijkbaar met het chassisnummer van een wagen. Zo kunnen de dieven hun buit maar moeilijk doorverkopen.”

“Daarnaast stellen we voor om in steden met veel fietsdiefstallen een speciale fietsbrigade te installeren”, gaat Roegiers verder. “Die gaat actief op zoek naar fietsendieven en gestolen fietsen. Dankzij de speciale tag en de databank kan de fietsbrigade of politie snel en efficiënt gestolen fietsen opsporen. Die fietsbrigade kan samenwerken met scholen en universiteiten, met NMBS, met grote winkelcentra en bioscoopcomplexen.”

“Maar ook investeringen in infrastructuur zijn broodnodig”, vult Jef Van Damme aan. ”Zo moeten er alleen in Brussel al 22.000 fietsparkeerplaatsen bijkomen. Bij grote bouwprojecten zouden die sowieso moeten verplicht worden. De NMBS en De Lijn zouden het goede voorbeeld moeten geven.”