Pendelaars moeten hun fiets gratis mee kunnen nemen op de trein. sp.a-kamerleden David Geerts en Karin Temmerman willen af van de fietstoeslag van 5 euro voor een enkele rit. “Als we meer mensen willen overtuigen om de auto te laten staan, moeten we inzetten op een ‘genetwerkte’ mobiliteit waar openbaar vervoer, fiets en voetganger centraal staan. Het is een absolute must om het vervoeren van fietsen met de trein gratis te maken.”

De fiets is een bijzonder handig alternatief om de afstand tussen thuis en het station, of tussen het station en het werk te overbruggen. Een afstand die nu nog teveel mensen afschrikt om de trein te nemen. “Maar de NMBS ontmoedigt de combinatie van trein en fiets nog altijd”, zeggen Geerts en Temmerman. “Voor plooifietsen is amper plaats voorzien in onze treinstellen, voor gewone fietsen is het al helemaal onbegonnen werk. De treininfrastructuur is totaal onaangepast en het is een bijzonder dure grap. De fiets meenemen op de trein kost 5 euro voor een enkele rit.”

sp.a wil af van die fietstoeslag. “Wil het openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief zijn voor Koning Auto, dan moeten reizigers hun fiets gratis mee kunnen nemen op de trein. De voorbije jaren is al ingezet op kwalitatief hoogstaande stations, op extra parkeergelegenheid voor auto’s en op extra fietsenstallingen. Het afschaffen van de fietstoeslag is een volgende noodzakelijke stap. Ook de treininfrastructuur moet volgen. De NMBS heeft de voorbije jaren kansen gemist om zijn treinstellen fietsvriendelijker te maken. Bij elke nieuwe, toekomstige aankoop moet voldoende ruimte om fietsen te plaatsen een belangrijk criterium zijn.”

Geerts en Temmerman zullen in de Kamer minister Labille vragen om concrete stappen te zetten om het vervoer van fietsen met de trein gratis te maken, en de treininfrastructuur beter te voorzien op fietsen.