Als eerste lokaal dienstencentrum in Gent neemt dienstencentrum Speltincx drie elektrische triofietsen in gebruik. Het project werd mogelijk gemaakt door De Fietsambassade Gent, die de fietsen aankocht. De fietsen zijn geïnspireerd op de Indische ‘riksja’ en hebben vooraan twee passagierszitplaatsen.

Als eerste lokaal dienstencentrum in Gent neemt dienstencentrum Speltincx, samen met het Atheneum Gentbrugge, de lokale seniorenraad Gentbrugge Ledeberg en enkele andere buurtorganisaties, drie elektrische triofietsen in gebruik. Het project werd mogelijk gemaakt door De Fietsambassade Gent, die de fietsen aankocht. De fietsen zijn geïnspireerd op de Indische ‘riksja’ en hebben vooraan twee (beschutte) passagierszitplaatsen.

De triofietsen passen in het project ‘Fietsen zonder leeftijd’ dat in Gentbrugge samen met het Atheneum Gentbrugge, de lokale seniorenraad Gentbrugge Ledeberg en andere buurtorganisaties samen is opgestart. Veel senioren hebben vroeger vaak gefietst en missen die ervaring: genieten van de natuur en de buitenlucht, een frisse neus halen, de wind die door het haar speelt. Met de riksja raken ze weer wat verder en wordt hun leefwereld net dat tikkeltje groter.

De triofiets wordt een sociaal instrument dat mensen actief samenbrengt.  Het lokaal dienstencentrum Speltincx werkt samen met de leerlingen van het Atheneum Gentbrugge, die elke vrijdagnamiddag senioren op sleeptouw nemen. De fietsen worden geleverd door De Fietsambassade Gent, sinds 1 juli 2017 het nieuwe contactpunt voor alle vragen en informatie rond het gebruik van de fiets in Gent.

"Het idee voor de triofietsen in Gentbrugge is gegroeid vanuit de Lokale seniorenraad en uitgewerkt in de schoot van het wijkactieteam. Onder voorzitterschap van de sociaal regisseur komen wijkpartners op geregelde tijdstippen samen in het wijkactieteam om na te denken over de uitdagingen in de wijk. Via dialoog ontstaan lokale initiatieven op vlak van sociale cohesie en welzijn" zegt schepen van Welzijn en Gezondheid Resul Tapmaz. "Het potentieel van dit project is groot. Onder meer in Denemarken zijn de triofietsen ondertussen goed ingeburgerd, al in 37 gemeenten rijden ze daar rond."

"Onze lokale dienstencentra zorgen ervoor dat senioren zo lang mogelijk kwalitatief kunnen thuiswonen. Dit verhoogt de levenskwaliteit en maakt zorg voor senioren ook betaalbaarder. Ook deze triofietsen passen mooi in de talloze acties die de lokale dienstencentra voorzien" besluit schepen van seniorenbeleid Rudy Coddens.