Stad Brugge zet opnieuw een belangrijke stap in de realisatie van het mobiliteitsplan en het bijbehorend Fietsplan. De publieke fietsenparking op de Markt aan de FNAC komt er binnenkort aan. De ruimte onder de FNAC wordt omgebouwd tot een fietsenparking voor ongeveer 200 fietsen. 

De centrale ingang met de fiets is via de Sint-Amandsstraat. Daarnaast wordt een centrale voetgangerstoegang gecreëerd richting Markt. Bedoeling is om de fietsenparking eind 2016 in gebruik te nemen.

De fietsenparking zal gratis toegankelijk zijn voor iedereen vanaf 7.00 uur ‘s morgens tot 19.00 uur ‘s avonds. Op zaterdag, zon- en feestdagen zal deze parking open zijn van 9.00 tot 19.00 uur. Fietsparkeren is beperkt tot 24 uren. De veiligheid van de geparkeerde fietsen wordt permanent verzekerd door camerabewaking.

Overbezetting op marktdagen

De 30 fietsparkeerplaatsen die momenteel ter hoogte van Markt 18 staan, worden dan wel verwijderd, want die zorgen voor een te groot aanzuigeffect overdag. Alle fietsen stonden kriskras door elkaar en het was hinderlijk voor de eventuele doorgang van de hulpdiensten. In totaal zijn er op dit moment 212 fietsparkeerplaaten beschikbaar op de Markt. Tellingen tonen aan dat gedurende marktdagen en weekenddagen een overbezetting van 150% merkbaar is, en dat er ‘s avonds en ‘s nachts maar 50% bezetting is. Daardoor willen we vooral inspelen om tijdens de dag meer en ordentelijker, veiliger en comfortabeler fietsparkeren ondergronds aan te bieden met daarenboven een maximale toegankelijkheid.