We kijken - nu de zomer nadert- uit naar een zorgeloze tijd. Of die er ook zal zijn, is maar de vraag. Want rechtse regeringen maken het gewone mensen wel erg moeilijk. De regeringspartijen beloven minder belasting maar verhogen intussen zowat alle prijzen: stroom, water, inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs,... Ze willen langer en flexibel laten werken voor minder pensioen. Het resultaat: schrikbarend veel burn-outs en vrouwen met armtierige pensioenen.

Wij willen het anders: mensen zorgen uit handen nemen en zekerheid bieden. Met betaalbaar onderwijs, eerlijke en gelijke kansen op een job en een zeker en welverdiend pensioen. 

Waar we besturen, bewijzen we ook dat het kan. Wij tonen bvb dat een maximumfactuur in het secundair onderwijs wél kan. In de Antwerpse provinciale scholen loopt het systeem al een jaar. In Gent voerden we praktijktesten in. Wie er gediscrimineerd wordt, kan zo meteen verhaal halen. Wie naar een rusthuis trekt, moet aan dat pensioen genoeg hebben. Ouderen nog laten bedelen bij de kinderen is onfatsoenlijk. In Essen schafte het bestuur onder impuls van sp.a al jaren geleden de onderhoudsplicht af. 

Samenwerken maakt het leven beter. Daar geloven we vurig in. En ook u denkt er blijkbaar zo over. Want ons initiatief om in groep stroom en zonnepanelen te kopen, is ook hier in Kalmthout een groot succes. 

Samen heten we mensen welkom. Vluchtelingen op de loop voor oorlog en geweld vangen we fatsoenlijk op. Sarah Van den Broek, een van de Buurtmakers in Kalmthout, brengt samen met een team vrijwilligers in het O*KA vluchtelingen kinderen spelenderwijs Nederlands bij. Want ja, samen staan we sterker! 

Ik wens u een mooie zomer, al dan niet in de tuin.

Leona Detiège, Voorzitter sp.a Kalmthout