Het tekort van 4 miljard euro komt er door een opeenstapeling van misrekeningen. Zo zijn er de tegenvallende inkomsten uit de roerende voorheffing. Die belasting op het inkomen uit financieel vermogen moet volgens de begroting 5,2 miljard euro opbrengen. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar. Na negen maanden staat de teller van de roerende voorheffing echter 5 procent lager dan in de eerste maanden van vorig jaar. In plaats van een plus is het een min. In concrete cijfers gaat het om een achterstand van 638 miljoen euro.

Ook bij de controles op fraude met het verlaagd btw-tarief voor elektriciteit en de kaaimantaks loopt alles mis wat er maar mis kan lopen. " Controles op fraude met het verlaagd btw-tarief voor elektriciteit hebben tot nu toe amper een cent binnengebracht. De Kaaimantaks zou dan weer een utopische 460 miljoen euro moeten opleveren. Het Rekenhof en de Europese Commissie trekken dit openlijk in twijfel. Zelfs meerderheidspartij CD&V zegt dat het eerder 40 miljoen euro wordt."

Vanvelthoven neemt geen genoegen met de uitvluchten die Van Overtveldt steeds inroept. "De minister wijst altijd op de tegenvallende groei door de brexit en de aanslagen, maar dat is geen verklaring, want de groei is ondanks die tegenvallers nog altijd naar boven bijgesteld doorheen het jaar. Van Overtveldt heeft voor alles een uitleg, maar de waarheid is dat de oranje knipperlichten aan staan en hij ze bewust negeert. Op het einde van het jaar zal dat niet meer kunnen. En dan zit hij met een gigantisch probleem."