Slechts 1,3 procent van de zelfstandigen wordt in ons land grondig gecontroleerd door de fiscus. Van de ruim 500.000 zelfstandigen die in ons land een belastingaangifte indienen, krijgen nog geen 7.000 een controleur over de vloer. Dat blijkt uit een studie van de consultant Deloitte in opdracht van de staatssecretaris voor de coördinatie van de strijd tegen de fraude. Dirk Van der Maelen (sp.a): "De kans is groot dat je als zelfstandige in je hele loopbaan nooit grondig gecontroleerd wordt door de fiscus. Zo win je de strijd tegen de fraude nooit. De pakkans moet omhoog."

Uit de studie blijkt ook dat wie wel controle krijgt in 8 op de 10 gevallen een rechtzetting ondergaat. Van der Maelen: "De productiviteit van de controles is hoog. Meer controles zullen voor meer inkomsten zorgen." En net zoals het geval is bij de controles van vennootschappen, hangt de controlekans sterk af van de vestigingsplaats. Belastingplichtigen worden niet gelijk behandeld. In Hoei is de kans op een grondige belastingcontrole 0,6 procent, in Roeselare 3,2 procent.

 

Image

 

De studie brengt nog een andere ongelijkheid in kaart. In tegenstelling tot de erg lage controlekans bij zelfstandigen en vennootschappen, hebben loontrekkers 50 procent kan op controle. De cijfers zijn niet helemaal vergelijkbaar omdat bij loontrekkers geen aparte cijfers over grondige controles zijn.

 

Image