Sportclubs en andere verenigingen met een jaaromzet onder 25.000 euro moeten vanaf 1 januari 2014 geen btw meer betalen op hun drankbonnetjes, nu ligt dat plafond nog op 5.580 euro. "Een goeie zaak, maar de fiscus moet nu al rekening houden met het verhoogde plafond", vindt sp.a-kamerlid David Geerts. "Er zijn belangrijkere prioriteiten dan nu nog sportclubs te gaan beboeten die volgend jaar onder de nieuwe regeling zouden vallen."

 

Vorig jaar ontstond grote deining bij sportclubs nadat de fiscus hen btw liet betalen op de bonnetjes die ze na de wedstrijd gratis aan hun jonge spelertjes geven. Uit een vraag van David Geerts aan de minister van Financiën blijkt dat er 144 boetes werden uitgeschreven, de gemiddelde boete bedroeg 350 euro.

Vanaf 1 januari verandert de wet en worden veel meer sportclubs vrijgesteld van btw. Verenigingen met een jaaromzet tot 25.000 euro worden dan vrijgesteld, nu ligt dat plafond een heel stuk lager op 5.580 euro. "Maar ondertussen bereiken mij nog steeds berichten van sportclubs die controleurs over de vloer krijgen, en effectief achterstallige btw moeten betalen op de drankbonnetjes. Een wijziging van de btw-wetgeving heeft enkel gevolgen voor de toekomst, en heeft geen terugwerkende kracht, wist de minister me te melden."

Geerts pleit ervoor om bij de controles rekening te houden met het hogere plafond dat vanaf volgend jaar geldt. "Het kan toch echt geen prioriteit zijn voor de fiscus om nu nog snel, voor de nieuwe wet van kracht wordt, sportclubs te controleren en sanctioneren. Geef de sportclubs nu al de ademruimte waar ze echt naar snakken." 

Meer info: David Geerts, david.geerts@telenet.be ; 0475/.29.92.06