De app fixmystreet van Mobiel Brussel laat gebruikers toe om problemen in hun straat te melden. Dat gaat over kapotte straatverlichting, stenen die losliggen, paaltjes die omver gereden zijn. Sinds kort kunnen gebruikers ook sluikstorten melden. 

De app is eenvoudig in zijn gebruik. Je maakt een foto van het probleem, maakt je kenbaar en via mail kan je opvolgen hoe het zit met je klacht. Het idee is om smartphone technologie te gebruiken om steden aangenamer te maken om in te wonen. Tegelijkertijd krijgen bewoners, bezoekers en mensen die er werken mee de verantwoordelijkheid om het heft in handen te nemen. Want wie kent zijn stad nu beter, dan hij of zij die er elke dag komt, er woont of werkt?

Jef Van Damme: “Een aantal vrijwilligers heeft de proef op de som genomen en sluikstorten gemeld. Ze konden met eigen ogen zien dat de dag na de melding het sluikstort in de meeste gevallen was opgeruimd. Sterker: op plaatsen waar geregeld een sluikstort ligt, wordt proactief gewerkt.”

Er zijn meldingen gekomen uit Anderlecht, Brussel stad, Molenbeek, Watermaal-Bosvoorde, Vorst, Elsene en Schaarbeek. Dat heeft alles te maken met de vrijwilligers die bereid waren om mee te werken aan dit project. Mensen uit die gemeenten melden op regelmatige basis een sluikstort in hun buurt. Dat wil niet zeggen dat in die gemeenten meer sluikstorten zijn dan in andere gemeenten.

De meeste meldingen gaan over sluikstort, meestal kleine sluikstorten. Er zijn ook meldingen van achtergelaten bouwafval en niet opgehaalde/opengescheurde vuilniszakken. Over het algemeen waren de sluikstorten de volgende dag opgeruimd en het dossier twee dagen later afgesloten.

Jef Van Damme: “Ik vind dat initiatieven als Fix-my-Street moeten blijven bestaan en uitgebreid worden. Zodat iedereen kan mee helpen om van Brussel een fijne plek te maken om te vertoeven. Alle vrijwilligers die aan dit project meewerkten, beaamden dat ze het bijzonder vonden om mee de verantwoordelijkheid te nemen en te zien hoe dankzij hun inbreng de stad er mooier bij ligt. Een gedeelde stad met een gedeelde verantwoordelijkheid. Daar staan we voor.”

Van Damme benadrukt dat, hoewel de app blijkbaar goed werkt om sluikstorten te melden en te laten opruimen, het natuurlijk de bedoeling moet blijven om sluikstorten te voorkomen. Daarvoor zijn genoeg bereikbare alternatieven (containerparken), een hogere pakkans en afschrikwekkende boetes nodig. Van Damme denkt wel dat door de meldingen de plekken waar regelmatig wordt gesluikstort bekend worden zodat er gerichter kan worden gecontroleerd.