Sinds kort zijn OCMW en Stad Gent gestart met een nieuw sociaal tewerkstellingsproject . De ambitie is om jaarlijks 100 ton voedseloverschotten van Gentse winkels en de veiling te recupereren, op te halen en te herverdelen aan Gentse kwetsbare mensen.

Een vliegende start waarbij op enkele weken tijd al 5 ton gezond en evenwichtig voedsel via meer dan 20 Gentse sociale organisaties tot bij 2900 kansarme Gentenaars geraakte.

Stad en OCMW Gent investeren in dit project jaarlijks 180.000 Euro. Met dat geld wordt er geïnvesteerd in een koelcel en transport. En worden er 2 technisch instructeurs in loondienst betaald. De instructeurs zorgen in het eerste jaar voor een opleiding en werkervaring van 10 tot 12 werkzoekenden van het OCMW. Werkzoekenden die op die manier opgeleid worden tot logistiek medewerker, een knelpuntberoep dat door VDAB erkend is als knelpuntberoep.

 “Ik ben enorm verheugd dat ik samen met schepen Tine Heyse op die manier grote doelstellingen uit het bestuursakkoord vorm kan geven. Voedselverspilling vermijden zorgt immers ook voor een positieve klimaatimpact. Foodsavers Gent bewijst echter ook dat structurele armoedebestrijding in ons land meer dan ooit topprioriteit moet zijn. Geef mensen een voldoende hoog inkomen zodat voedselondersteuning niet langer nodig is.” aldus schepen en OCMW-voorzitter Rudy Coddens