Volgens Nic Balthazar is de klimaatverandering de grootste ramp die de mensheid ooit heeft bedreigd en is het NU tijd voor actie. Naast het voorstellen van enkele (kleinere) milieubewustere keuzes voor ons dagelijks leven – zoals energiezuinige verlichting, meer gebruik van openbaar vervoer, autodelen – staan hernieuwbare energie en vooral vegetarisme bovenaan prioriteitenlijst om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Voeding maakt immers een derde van de totale ecologische voetafdruk uit. Vooral traditionele vleesindustrie met de intensieve veeteelt is één van de boosdoeners met de grootste CO2-uitstoot. Wie daarvan nog niet is overtuigd, heeft de documentaire ‘Cowspiracy’ wellicht nog niet gezien.

Geïnspireerd door Nics zorgwekkende uiteenzetting, kwamen Pascale Berghmans (Groen) en Carina Jankowski (sp.a) tot dezelfde conclusie: wij moeten ook overgaan tot actie. En wel nu! Op de fractievergadering ‘s anderendaags konden ze moeiteloos de fractieleden overtuigen om mee te stappen in hun idee: zes weken lang als ‘klimatariër’ door het leven gaan.

Een klimatariër past zijn eetgewoontes aan om zijn persoonlijke voedselvoetafdruk te verkleinen. Maar hij gaat niet zo ver als een vegetariër. Een klimatariër eet minder vlees. Aan helemaal afzweren denkt hij niet, want daarvoor eet hij dat te graag. Wanneer een klimatariër beslist om vlees op zijn bord te leggen, zal hij wel kiezen voor andere soorten. Een klimatariër eet dus alles. Letterlijk bijna, want hij verwerkt ook alle restjes.

Bewuster en gezonder eten

Pascale Berghmans volgt een bacheloropleiding voedings- en dieetkunde en bekijkt dit ook vanuit voedingskundig perspectief. “Wij eten gemiddeld meer vlees dan goed voor ons is”, zegt ze. “Toch is het niet per definitie gezonder om vlees en vis helemaal te schrappen. Als je dat doet, doe je dat best met kennis van zaken. Gezond vegetarisch eten is immers veel meer dan vlees en vis zomaar weglaten. Een klimatariër eet af en toe wel vis en vlees, dus klimatariër worden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.” 

De fractieleden van sp.a-Groen proberen het uit. Concreet betekent dit dat ze de volgende zes weken minstens vier dagen vegetarisch zullen eten. De andere dagen kiezen ze (bewust) voor een gezond stukje duurzaam gevangen vis, gevogelte of (biologisch varkens-)vlees van goede kwaliteit. En net zoals onze groenten komt die vis of dat vlees van bij ons, liefst rechtstreeks van bij de boer. Ter inspiratie stuurt Pascale hen wekelijks enkele verrassende recepten die goed zijn voor het milieu én voor de gezondheid.

Wil jij ook meedoen en voor (minstens) zes weken klimatariër worden? Dat kan! Meld jezelf op de Facebookpagina van sp.a Diest en/of Groen Diest en krijg ook recepten. Bovendien worden uit alle deelnemers twee winnaars geloot die een klimaatvriendelijke prijs ontvangen op 23 december.

Inspiratie voor recepten vind je op http://www.evavzw.be/. Meer informatie over duurzame voeding staat op https://www.bewustverbruiken.be/rubriek/voeding.

Doe mee, onze aardbol en de volgende generaties zullen je dankbaar zijn!

 

Voor meer informatie:

Pascale Berghmans – 0495 31 25 28
Carina Jankowski – 0497 78 95 50