Na het afscheid van de stadsdichter David Troch op vrijdag 9 december 2016 wordt een stadscomponist aangeduid voor de periode 2017-2019. Een klankbordgroep van experten koos unaniem voor Fulco Ottervanger. 

Op dinsdag 15 november 2016 riep Annelies Storms een klankbordgroep van 6 experten samen om een stadscomponist aan te duiden uit de vele componisten die Gent rijk is. De experten waren Wim Wabbes (artistiek directeur Handelsbeurs), Osama Abdulrasol (winnaar Cultuurprijs stad Gent 2013), Geert Riem (directeur muziekcentrum De Bijloke), Eric Smout (artistiek leider Democrazy), Frederik Styns (intendant Symfonieorkest Vlaanderen) en Martine Huvenne (docent film en coördinator van de European Master of Arts in Sound aan KASK). 

Schepen van Cultuur Annelies Storms: “Ik vroeg aan de klankbordgroep om bij hun keuze van de stadscomponist rekening te houden met het profiel dat ik voor ogen had. Ik had de voorkeur voor een jonge componist die al voldoende bewezen heeft een dergelijke opdracht aan te kunnen, maar nog niet gekend is bij een breed publiek. Hij moet een zeer divers publiek moet kunnen bereiken via een cross-over met andere disciplines. De stadscomponist is bij uitstek een ambassadeur voor de stad Gent in het binnen- en buitenland.”

De experten adviseerden unaniem om Fulco Ottervanger aan te stellen als stadscomponist van de stad Gent voor de periode 2017-2019.