Kwetsbare ouderen hebben meer last van de hitte. Het lichaam koelt zichzelf minder snel af doordat het vermogen om te transpireren op oudere leeftijd afneemt. Daarnaast kunnen ook medicijnen een versterkende werking hebben op uitdroging of sufheid. De hitte kan fatale gevolgen hebben voor mensen die al wat zwakker zijn.

“Eenvoudige maatregen kunnen een groot verschil maken”, aldus Indrani Muyldermans. “Ga na of  je buurman of –vrouw nog hulp kan gebruiken. Hier alvast enkele hitte-tips:

  • Voldoende drinken. Twee liter verspreid over de dag is het minimum. Motiveer om te drinken ook al heeft je buurman of vrouw geen dorst. Zet aan tot matiging van alcohol, cafeïne- en suikerhoudende dranken. Zorg  bijvoorbeeld dat er een grote karaf of fles water in het zicht staat, zo valt het ook op wanneer er te weinig wordt gedronken.
  • Voldoende eten. Eiwitrijke voeding met voldoende vitaminen en voldoende zoutopname zijn zeker ook bij warm weer van belang. Bij hoge temperaturen bederft eten sneller, wees hiervoor alert.
  • Niet te warm aankleden. Zorg ervoor dat men lichte, luchtige kleding draagt. Katoenen of linnen kleding zorgt voor een betere afvoer van de hitte. Ga ook na of het dekbed of deken wel is vervangen door een laken.
  • Voldoende beschermen tegen de zon. In huis tracht men rechtstreekse zoninval best te vermijden, voorzie waar nodig zonnewering. Ramen en deuren blijven overdag best gesloten. ’s avonds en ’s nachts kan men best luchten. Wie buiten gaat doet dit beter niet op het heetste moment van de dag.  Doe ook geen al te zware inspanningen. Bescherm hoofd en huid door het te bedekken of in te smeren met zonnebrandmiddel.
  • Zorg voor voldoende verkoeling. Het gezicht, hals, polsen en benen even nat maken met een nat washandje of voetenbadje werkt ook verkoelend. Laat dit regelmatig herhalen. Voorzie een ventilator, maar zorg ervoor dat men niet te veel in de tocht zit.
  • Voldoende goede verzorging. Wondjes moeten extra goed verzorgd worden om ontsteking te voorkomen. Voorzie medische hulp wanneer er specifieke gezondheidsklachten zijn. Voelt jouw buurman- of buurvrouw zich echt niet lekker of komt iemand afwezig of meer verward over, contacteer dan de huisarts.

“Veel van deze zaken lijken evident”, zegt Indrani Muyldermans, “maar zijn dat in de praktijk niet voor oudere mensen die alleen wonen en minder goed te been zijn. Door zorgzaam te zijn voor wie het meest kwetsbaar is en bij deze temperaturen toch alert te zijn voor wie het extra lastig heeft, kan iedereen een groot verschil maken”, besluit Indrani Muyldermans.