Als premier Herman Van Rompuy (CD&V) de nieuwe president van de Europese Unie zou worden, dan kunnen er in België het best opnieuw federale verkiezingen worden gehouden. Dat heeft SP.A-voorzitter Caroline Gennez gezegd in het programma De ochtend op Radio 1.

De speculaties omtrent Van Rompuy als de eerste EU-president nemen alsmaar toe. Eind deze week valt de beslissing op een speciale Europese top. In eigen land wordt er ook al volop gespeculeerd over wat er moet gebeuren als Van Rompuy effectief president wordt.

Gisteren noemde Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) het jammer dat "men in Europa blijkbaar op zoek is naar een kleurloos figuur, waar niemand tegen is. Ik denk dat Europa meer ambitie heeft."

"Ik denk dat Kathleen gezegd heeft wat een Nicolas Sarkozy en een Angela Merkel denken", reageert Gennez. "Die Europese president moet vooral de raden van ministers voorzitten en voor een rustige vastheid staan waarmee België een beetje in het moeras is verzakt. Op die manier kunnen wij misschien ook wel helpen zodat Sarkozy en Merkel als sterke lidstaten de EU blijven controleren."

"Hoe meer Belgen internationale functies kunnen bekleden, zij het symbolische, hoe beter voor ons land. Maar het heeft ook wel iets ironisch. We hebben met Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt sterke premiers gehad die kandidaat waren voor een Europese functie, maar die telkens door hun neus geboord zagen. Nu hebben we iemand die in België een opkuisjob doet, en die zou dan wel EU-president kunnen worden."

"In elk geval, als Van Rompuy Europees president kan worden, vind ik wel dat alle Belgen hem daarin moeten steunen, ook de oppositie. De SP.A zal het alleszins niet nalaten om hem te steunen."

"Weer chaos en instabiliteit"
Als Van Rompuy vertrekt, wie moet hier dan premier worden? Gennez ziet een nieuwe herschikking van de regering alvast niet zitten. Verkiezingen zijn volgens haar dan de beste oplossing. "Na twee jaar standstill denk ik dat je niet anders kan." Extra voordeel is dat dan de Vlaamse en federale verkiezingen in 2014 zullen samenvallen.

De SP.A-voorzitter ziet een terugkeer van Yves Leterme naar de premierstoel niet zitten, ook al is dat volgens haar het meest waarschijnlijke scenario. "De man van 800.000 stemmen moet zijn derde kans krijgen. We weten waar dat ons in het verleden heeft gebracht. Ik vrees dat we weer naar de chaos en de instabiliteit zullen gaan", klinkt het.

Ook MR-voorzitter Didier Reynders kan niet op de goedkeuring van Gennez rekenen. "Hij is de slechtse minister van Financiën in de naoorlogse geschiedenis", zegt Gennez.