Uit de cijfers van Kind & Gezin blijkt overduidelijk dat kinderen van eenoudergezinnen het zwaar te verduren hebben. Zo moet één op vijf alleenstaande vaders of moeders in Vlaanderen rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. Na een scheiding zien alleenstaande moeders het gezinsinkomen zelfs terugvallen met maar liefst 40%.

“Daar kan Vlaanderen nu al wat aan doen door de kinderbijslag, een belangrijk instrument in de strijd tegen kinderarmoede, volop te benutten”, vindt Joris Vandenbroucke. sp.a stelt voor om het bedrag van de sociale toeslag per kind van een eenoudergezin te verhogen tot 100 euro per kind. “Dat betekent dat eenoudergezinnen met een bescheiden inkomen er zo fors op vooruitgaan.”

“Als deze Vlaamse regering van de strijd tegen kinderarmoede écht een speerpunt wil maken, dan hoeft ze niet langer te wachten. Vlaanderen heeft alle bevoegdheden in huis om daar via de kinderbijslag iets aan te doen. De sociale toeslag per kind van een eenoudergezin optrekken naar 100 euro is een eerste stap om kinderarmoede te bannen. Dat kan nu en meteen. Waar wacht de Vlaamse regering nog op?”