De NMBS ligt onder vuur voor de willekeur die ze hanteert bij het afwikkelen van dodelijke ongevallen. Wie een familiale verzekering heeft, krijgt de rekening. Wie er géén heeft, ziet nooit een factuur. De moeder van Charlotte Nuñez (12) behoort tot de eerste groep. Eén jaar nadat haar dochter onvoorzichtig het spoor overliep en werd gegrepen door een trein, kreeg ze een rekening van 19.000 euro.

"Van de NMBS hoorde ik niks. Tot in november. Toen kwam er een brief. 'Innige deelneming', werd erin gezegd. En ook: dat mijn dochter minderjarig was, en ik dus verantwoordelijk zou worden gehouden voor de schade." Hoe groot die exacte schade precies was, vernam Carla - opnieuw per brief - pas in augustus van dit jaar. Zélf hoeft Carla dat evenwel niet te betalen: ze heeft een familiale verzekering die tussenkomt.

Maar de mokerslag, van per brief het bedrag te moeten lezen van de schade die haar dode dochter aanrichtte, is ze nog altijd niet te boven gekomen. "Als je zo'n brief krijgt, val je omver. Hoe is het mogelijk? Hebben die mensen zélf geen kinderen? Zijn dat monsters? Ik zweer je: ik stond op het punt te gaan aanbellen bij Jo Cornu (NMBS- topman, red.). Om die man te vragen wat hem in godsnaam bezielt."

Ook de politiek roert zich. "Mijn vraag is heel duidelijk: stop met die facturen, want je gaat daarmee los voorbij aan de emotionele impact van wat zoiets doet bij mensen. Láát dat. De nabestaanden aan wie je zo'n brief stuurt, hebben iemand verloren. Dat is zwaar genoeg. Belast die mensen niet nog extra met een ijskoude factuur, ook al hoeven ze hem zelf niet te betalen. Toon liever wat empathie", aldus sp.a-kamerlid David Geerts.

Artikel Het Laatste Nieuws 17/10/2015 door Isolde Van Den Eynde en Sabine Vermeiren.