Verleden zomer lanceerde sp.a Mechelen het voorstel om de Willem Frans Van Kerckhovenstraat om te herdopen in de Boali van Ekolongostraat. De huidige straatnaam is immers een eerbetoon aan een Mechelse koloniaal die onder het bewind van Leopold II talloze wreedheden beging in Congo-Vrijstaat. “Door een straat te vernoemen naar Boali van Ekolongo willen we de Congolese slachtoffers van het koloniale regime een herinneringsplek geven in de openbare ruimte. Miljoenen Congolezen werden immers vermoord, verminkt of uitgebuit door dwangarbeid tijdens het koloniale schrikbewind. Boali van Ekolongo was zo’n Congolese vrouw wiens voet werd afgehakt, vervolgens werd neergeschoten, en haar verminkingen overleefde. Zij liet haar verhaal optekenen en zich fotograferen, en werd zo het gezicht van de slachtoffers van de koloniale repressie,” zo zegt historica en raadslid Sophie Bollen (sp.a).

De Mechelse gemeenteraad reageerde positief op het voorstel van sp.a en gaf opdracht om dit te onderzoeken in een gemeenteraadscommissie. Maar meer dan een half jaar later heeft dit tot weinig concreet resultaat geleid. “Daarom houden we vandaag op 20 maart, op de vooravond van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, een actie in de Van Kerckhovenstraat om het stadsbestuur op te roepen om knopen door te hakken in dit dossier. Want blind winstbejag en een diepe minachting en racisme ten aanzien van de Congolese bevolking lagen aan de basis van de koloniale repressie. Door deze weinig fraaie episode uit onze nationale geschiedenis in herinnering te brengen, kunnen we ook lessen trekken voor vandaag“, zo zegt raadslid Farid Bennasser, die het dossier mee opvolgt in de gemeenteraad.

Sp.a Mechelen heeft een aantal voorstellen klaar om op een andere manier met dit verleden om te gaan. Dat kan bijvoorbeeld, door met de bewoners van de straat een gesprek aan te gaan over een naamsverandering. Of door bijvoorbeeld een alternatief naambord aan te brengen. Of door een herdenkingsbord of -monument voor de Congolese slachtoffers te plaatsen. “Er zijn wel wat mogelijkheden om respect te betonen aan de mensen wiens gruwelijke lot vergeten is. Een laatste eerbetoon voor de mannen, vrouwen én kinderen die erg hebben geleden in een periode uit onze geschiedenis die niet eens zo ver achter ons ligt”, zo besluit Sophie Bollen.

De reportage op RTV.

De actie vindt plaats op dinsdag 20 maart om 18u op de hoek van de Leopoldstraat en de Van Kerckhovenstraat.