Staatssecretaris Theo Francken klopte zich na de vorige grote ramp waarbij 900 mensen omkwamen op de borst: “Europa heeft na de grote scheepsramp in april, waarbij negenhonderd mensen omkwamen, de werking van de speciale operatie Triton uitgebreid: sindsdien sterven bijna geen mensen meer op zee. Dat noem ik krachtdadig optreden.” (Humo 21/07/2015).

“Helaas werd gisteren duidelijk dat dit niet klopt. Daarom eist sp.a dat er gestopt wordt met de louter cosmetische aanpak van dit probleem en eindelijk werk wordt gemaakt van een omvattend plan om tot echte oplossingen te komen”, aldus Dirk Van der Maelen.

“We moeten mensen een menswaardige toekomst bieden in de landen van herkomst zodat zij hun leven niet riskeren voor een onzekere toekomst in Europa. Dat betekent ontwikkelingshulp, een eerlijke internationale politiek, eerlijke handel, de strijd tegen wapenhandel opvoeren, doorgedreven diplomatie vredesinitiatieven ontwikkelen, de aanpak van corruptie en belastingfraude in ontwikkelingslanden ernstig ondersteunen, landen helpen om goed werkende overheidsinstellingen uit te bouwen en onze verantwoordelijkheid opnemen voor klimaatverandering die vooral ontwikkelingslanden zwaar treft… Het drama van de bootvluchtelingen wijst Europa erop dat ons internationaal beleid faalt”, laat Dirk Van der Maelen weten. “We worden vandaag geconfronteerd met een enorme vluchtelingencrisis. Volgens UNHCR, het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen, waren er sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zoveel mensen op de vlucht voor oorlog of vervolging als de voorbije jaren. Helaas is er ook een immense toename van het aantal sterfgevallen op zee. Dit jaar zijn er al meer dan 2000 mannen, vrouwen en kinderen verdronken of vermist geraakt op zee. Dat is vier keer meer dan dezelfde periode vorig jaar”, zegt Dirk Van der Maelen.

“Met het Europese spreidingsplan zijn de lidstaten overeengekomen om op vrijwillige basis 32.256 asielzoekers op te nemen. “Maar een spreidingsplan alleen is ruim onvoldoende. Door een gebrek aan afstemming en harmonisatie van het asielbeleid op Europees niveau hebben we verschillende asielprocedures en beschermingsstandaarden, afhankelijk van de lidstaat”, licht Dirk Van der Maelen toe.

“Daarnaast is legale toegang tot Europa vrijwel onmogelijk en dus zien vluchtelingen geen andere optie dan al hun geld te geven aan smokkelaars en de gevaarlijke oversteek te wagen om hun recht op asiel op te eisen”, aldus Dirk Van der Maelen.

“We moeten ons dus ernstig engageren om de toekomst van mensen in de landen van herkomst te verbeteren, doen we dat niet dan zullen de beelden van gekapseisde bootjes met vluchtelingen ons blijven overspoelen”, besluit Dirk Van der Maelen.