"Boetes voor mensen die te ruim wonen? Minister Homans moet er eerst voor zorgen dat het aanbod sociale woningen groot genoeg is", reageert Michèle Hostekint  (sp.a) op de beslissingen van Vlaams Minister van Wonen die een einde moeten maken aan de onderbezetting van sociale woningen.

Met boetes en tijdelijke huurcontracten wil Minister Homans de onderbezetting aanpakken. "Maar hoe kunnen we bestaande huurders een boete opleggen als er geen alternatief wordt aangeboden?", aldus Michèle Hostekint.

In Vlaanderen wonen iets meer dan 15.000 mensen in een sociale woning die te veel kamers telt in verhouding tot het aantal gezinsleden. De boete zou 25 euro vanaf de tweede overbodige kamer bedragen. "We zijn het ermee eens dat grote woningen beschikbaar moeten zijn voor grote gezinnen met kinderen, maar dit is toch alweer een heel erg drastische maatregel op de kap van mensen die sowieso al heel weinig keuze hebben. Wat is het alternatief? Door de gezinsverdunning zijn er op de sociale woonmarkt veel te weinig kleine woningen beschikbaar."

"Minister Homans wil de wachtlijsten inkorten, en dat is ook nodig. De vraag naar sociale woningen is veel groter dan het aanbod, de wachtlijsten zijn al te lang een doorn in het oog. Boetes en tijdelijke huurcontracten lossen de problemen niet op. Als de Vlaamse Regering de wachtlijsten echt wil bestrijden, moet ze durven investeren in de versnelde bouw van bijkomende woningen ", besluit Michèle Hostekint.