"Blijkbaar heeft Pieter De Crem te lang in de tropenzon gestaan", zegt Dirk Van der Maelen. "Zijn idee om Congolese troepen mee te laten defileren op 21 juli kan echt niet door de beugel."

Zaterdag stelde De Crem voor Congolese troepen mee te laten defileren op de Belgische feestelijkheden op 21 juli. Hij deed dat in de marge van militaire samenwerkingsgesprekken in Congo, nadat de Congolese autoriteiten hem en het Belgische leger officieel uitnodigden om Belgische militairen mee te laten defileren in Kinshasa op 30 juni.

Voor Dirk Van der Maelen is die uitnodiging meer dan een brug te ver. "Hoe haalt De Crem het in zijn hoofd om onze militairen samen te laten defileren met plunderaars, moordenaars en verkrachters?", vraagt Van der Maelen zich af. "Blijkbaar heeft hij te lang in de tropenzon
gestaan."

Massa's rapporten van de VN, internationale organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch, maar ook van de Belgische ngo Broederlijk Delen wijzen op het aanhoudend wangedrag van het Congolese leger. Deze troepen gaan zich te buiten aan vrijwillige moorden, brutale verkrachtingen, plunderingen en vernielingen.  Zo'n zootje ongeregeld zou dus mee willen laten defileren tijdens onze nationale feestdag. Dat kan echt niet", besluit Van der Maelen.