Ketnet Jr.: commerciële belangen primeren boven pedagogische ontwikkeling allerkleinsten, zegt @katiasegers

Dat er geen extra kanaal komt voor Ketnet Jr. is voor Vlaams parlementslid Katia Segers van oppositiepartij sp.a bijzonder jammer. "Ik kan alleen maar constateren dat de Vlaamse regering de commerciële belangen van enkele grote private spelers laat primeren boven de pedagogische ontwikkeling van de allerkleinste Vlamingen."

Segers wijst erop dat experten achter een apart lineair kanaal stonden. De allerkleinste tv-kijkers kunnen nu enkel terecht op de private zender Nick Jr en Disney Jr. "De private commerciële zenders zagen liever dat Ketnet Jr er niet kwam: ze vreesden dat hun inkomsten uit reclame zouden kelderen door een drastisch verlies aan kijkcijfers. Hun stem heeft duidelijk doorgewogen in de beslissing van de Vlaamse regering om Ketnet Jr. tegen te houd en", stelt Segers.

"Met deze beslissing worden onze peuters in één zwaai gereduceerd tot consumenten. Men kan blijkbaar niet jong genoeg beginnen consument te zijn." Kinderen van zeer jonge leeftijd kunnen reclameboodschappen niet onderscheiden van entertainment of educatieve programma's, besluit Segers. Een reclamevrije omgeving met een goed aanbod in het Nederlands kan volgens haar "enkel stimulerend werken voor hun taal- en pedagogische ontwikkeling".