“Wij zijn niet gewonnen voor het idee om de F-16 straaljagers te vernieuwen”, zegt Dirk Van der Maelen. “De aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen kost 5 miljard euro en is geen prioriteit. Dat geld kan beter gebruikt worden voor de sociaal-economische uitdagingen waarbij we samen vooruit gaan.”

“Bovendien pleiten wij ervoor om de laatste kernwapens uit België weg te halen”, laat Dirk Van der Maelen weten. Met de aankoop van de nieuwe gevechtsvliegtuigen F-35’s, bestaat er een reële kans dat de kernwapens in Kleine Brogel blijven.

Ook de Jongsocialisten laten weerklank horen. “Wij zien het geld liever vliegen naar jeugdwerkloosheid”, zegt Sanne Doms, voorzitter Jongsocialisten. “Tijdens het congres ‘Vlaanderen van Morgen in de praktijk’ in december hebben wij met de Jongsocialisten hiervoor ook actie gevoerd. We vroegen aan de mensen waarvoor ze het geld voor de vernieuwing van gevechtsvliegtuigen willen gebruiken. Jeugdwerkloosheid tegengaan was de grote winnaar. We moeten dus allemaal samen werk maken van jobs voor jongeren.”