Tegenover de jobkorting van OpenVld brengt sp.a nu de huiskorting in: een verlaging van de registratierechten voor de eerste woning tot 250.000 euro, die wordt gefinancierd door hogere rechten op duurdere huizen. Zo kruipt sp.a nog eens manifest op haar stokpaardje: de herverdeling van de welvaart.

De sp.a-dag maandag in de Antwerpse Zoo was een groot succes. Tienduizend bezoekers, mooi weer en een zichtbaar geëmotioneerde partijvoorzitter, die het even te kwaad kreeg in haar rode jurkje. Na alle interne problemen en sombere voorspellingen in de peilingen was deze feestelijke dag voor Caroline Gennez duidelijk een hartverwarmende opsteker. Na afloop kwam ze bij ons op het terras van de Paon Royal zitten voor een stand van zaken.

Nog vier dagen in deze warrige campagne. Wat is uw gevoel?
Caroline Gennez: Dat we nog heel veel mensen kunnen overtuigen. Dit zouden de meest ideologische verkiezingen sinds lang moeten worden, want ze gaan over fundamentele keuzes. Hoe zorgen we voor jobzekerheid, voor kinderopvang? Kiezen we voor de mensen of gaan we voor de commercie, zoals Open Vld wil? De politieke versnippering zorgt voor een probleem. En juist daarom moet sp.a als leidende partij op links zo sterk mogelijk staan.

Open Vld wil zonder u verder en raadt zelfs af om op CD&V te stemmen, omdat die u wél mee in de volgende regering wil.
Een stem op CD&V is vooral een kat in een zak, want je weet niet welke keuzes CD&V maakt, die partij gaat voor wat haar op elk moment het best uitkomt. En Open Vld laat in deze crisis haar ware aard zien en trekt de schuif met Thatcher-recepten helemaal open: commercialisering van de zorg, duurder openbaar vervoer, snoeien in de gezondheidszorg... Daartegenover lanceren wij ons Durfplan, waarin het welzijn van de mensen centraal staat.

Denkt u dat de tv-debatten het verkiezingsresultaat beïnvloeden?
Dat denk ik wel, want er zijn nog meer onbesliste kiezers dan anders en er is heel veel afkeer van de politiek. De mensen hebben daar twee goede redenen voor. Enerzijds is er het palmares van CD&V, dat van al haar grote beloften niets heeft ingelost en met haar geknoei in de federale regering de mensen alleen maar armer heeft gemaakt. En anderzijds zijn er de politieke zeden, met een Dedecker die in een café aan een of andere sukkelaar vijfduizend euro vraagt in ruil voor een Kamerzetel. Zo haken de mensen af. Maar om terug te komen op de tv-debatten: Frank Vandenbroucke was heel goed, hij heeft Filip Dewinter terug naar af gestuurd door diens Eenzijdige Onafhankelijkheid van Vlaanderen te degraderen tot een Extreem Ongeloofwaardig Verhaaltje. En Kathleen Van Brempt had gelijk toen ze het opnam voor 19 miljoen arme kinderen in Europa, terwijl Verhofstadt en Dehaene stonden te bekvechten over de Europese instellingen.

In deze verkiezingen draait veel rond sp.a. Zowel links als rechts zitten stevig op uw kap.
Ja, door rechts worden we afgeschilderd als het laatste obstakel op de weg naar een onafhankelijk Vlaanderen en een gecommercialiseerde gezondheidszorg. Dat beschouw ik als een compliment. Dat we ook op links onder vuur worden genomen, vind ik doodjammer. We zouden elkaar moeten versterken om te streven naar een beleid met kansen voor velen in plaats van cadeaus voor enkelen.

Dirk Van Mechelen heeft nu al twee breekpunten voor de onderhandelingen: de dubbele jobkorting en de Lange Wapper.
Ik vind dat heel onverstandig van hem, hij speelt hoog spel. Laten we voor de Oosterweel de resultaten van de lopende studie afwachten. En wat de jobkorting betreft: Van Mechelen wéét dat daar geen geld voor is. Wij pleiten voor een huiskorting, waarbij we de registratierechten voor de eerste woning tot 250.000 euro verlagen van tien naar vijf procent. Die operatie willen we terugverdienen door de rechten van een huis van meer dan 500.000 euro te verhogen van tien naar vijftien procent. We willen ook meer druk zetten op de banken: er is twintig miljard op tafel gelegd om ze te redden, nu moeten zij de mensen krediet geven en de nodige ethiek aan de dag leggen. Dexia-topman Mariani mag geen loonsverhoging krijgen van ons geld. Met dergelijke standpunten maken wij het verschil, terwijl CD&V en Open Vld blijven aarzelen.

Wat vindt u van de houding van Kris Peeters in deze campagne?
Typisch CD&V. De boutade what you see is what you get geldt niet voor die partij. CD&V-kopstukken hebben bijvoorbeeld vroeger gepleit voor samenvallende verkiezingen, alleen deze keer vonden ze dat geen goed idee. Ondertussen heeft Open Vld het al openlijk over federale verkiezingen in oktober, en dat terwijl we de grootste crisis sinds de jaren dertig beleven. Qua politiek cynisme kan dat tellen. Weet u, Kris Peeters wil per se minister-president worden en dat zal ook wel lukken, maar zijn regeerakkoord zal worden bepaald door de andere partijen van de nieuwe coalitie. En als wij daarbij zijn, gaan we voor onderwijs, jobs, gelijke kansen en betaalbare zorg.

Zal het verkiezingsresultaat in Brussel en Wallonië, waar de PS uit de boot dreigt te vallen, geen invloed hebben op Vlaanderen?
Ik ben niet bezig met grote strategische overwegingen. Ik vind het jammer dat in deze campagne de goede prestaties van de Vlaamse regering compleet worden overschaduwd door het federale gekrakeel en de schandalen.

Als u twee jaar geleden had geweten welke stormen u te wachten stonden als voorzitter, was u er dan toch nog aan begonnen?
Ja, dat denk ik wel. Ik ben iemand die de dingen in handen neemt en niet achterom kijkt. En de tienduizend mensen die onze sp.a-dag in de Zoo bijwoonden, hebben me trots en dankbaar gemaakt.