De voorbije maanden dook het fenomeen opnieuw op: kamperende ouders aan schoolpoorten van lagere scholen. Dat was onder meer het geval in De Twijg in Wijgmaal en aan de Abdijschool in Vlierbeek. Schepen Mohamed Ridouani (sp.a) wil daar nu komaf mee maken.

Kamperende ouders voor de schoolpoort... Het is helaas al enkele jaren realiteit voor een aantal Leuvense basisscholen. De voorbije maanden zagen we bijvoorbeeld kamperende ouders opduiken aan de Abdijschool van Vlierbeek in Kessel-Lo. Een paar weken later was het dan weer prijs aan De Twijg in Wijgmaal. Ouders hebben vaak geen andere keuze als ze hun kinderen in de school van hun voorkeur willen inschrijven. "Dit is echt niet meer van deze tijd", lieten heel wat kamperende ouders recentelijk nog optekenen. Schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani (sp.a) geeft de klagende ouders overschot van gelijk en lanceert nu een nieuw inschrijvingssysteem.

"Vele ouders hebben geen tijd of netwerk om enkele dagen en nachten te bivakkeren en vallen zo uit de boot om hun kind in te schrijven. Kamperen aan de schoolpoort is daarom een nefast en onrechtvaardig gevolg van de huidige manier van inschrijven. Bovendien creëert het fenomeen de foute perceptie dat er een plaatstekort is in het Leuvense basisonderwijs", aldus de schepen.

Oplossing lag al op tafel

Nochtans lag er al een oplossing op de tafel maar die kon niet gerealiseerd worden omdat niet alle scholen mee wilden in een digitaal verhaal. "Eind 2013 beslisten het Lokaal Overlegplatform Leuven Basisonderwijs (LOP BaO) en de stad om de invoering van een digitaal aanmeldsysteem voor het Leuvense basisonderwijs te onderzoeken", legt schepen Mohamed Ridouani uit. "De benodigde meerderheid van de onderwijs- en welzijnspartners stemt nu toch in met het nieuwe systeem. Vanaf schooljaar 2016-2017 zal elke basisschool in Leuven er gebruik van maken. De stad ondersteunt het aanmeldsysteem financieel."

De lancering van het digitale systeem zou het einde moeten betekenen van kamperende ouders aan schoolpoorten. "Het gaat om een gebruiksvriendelijk en transparant systeem waarbij ouders meerdere scholen van voorkeur kunnen opgeven. Naast de voorkeur, wordt ook de afstand tussen de school en de woonplaats van het kind mee in rekening genomen, zodat een kind in de eigen omgeving naar school kan gaan. We willen stimuleren dat kinderen in hun eigen buurt naar school kunnen. Het systeem geeft ons bovendien de nodige informatie om de capaciteit in de Leuvense basisscholen op te volgen."

Allemaal goed en wel, maar wat met ouders die niet over internet beschikken? "Ouders zullen via verschillende kanalen op de hoogte worden gebracht over de werking van het digitaal aanmeldsysteem. De ouders van de instappers in het kleuteronderwijs krijgen een duidelijke brochure in de bus. Voor ouders die geen toegang hebben tot internet, of die hulp nodig hebben bij het aanmelden via een computer, voorzien we uiteraard voldoende ondersteuning", besluit schepen Ridouani.

BART MERTENS

© 2015 De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws)