De ontslagnemende premier Yves Leterme en minister van Defensie Pieter De Crem verkondigden gisteren op de NAVO-top in Lissabon dat de Belgische militairen best wat langer in Afghanistan zouden blijven. Dirk Van der Maelen, defensie en buitenland-specialist van de sp.a, ziet meer heil in meer politiek overleg en meer middelen voor een civiele benadering in Afghanistan: "de oplossing van het probleem Afghanistan niet zal worden gevonden via een overwegend militaire benadering."

De sp.a'er merkte ook op in "De ochtend" dat de vraag of de Belgische  militairen ook na 2011 blijven, beantwoord moet worden door de volgende regering. "Het zal de nieuwe regering zijn die het standpunt van de Belgische regering zal bepalen. Beiden zijn ontslagnemend minister en hebben hieromtrent dus niet de lijnen uit te zetten."

Van der Maelen ziet meer heil in meer politiek overleg en meer middelen voor een civiele benadering in Afghanistan. Volgens hem zeggen veel kenners van de regio "dat de aanwezigheid van de westerse militairen niet de oplossing is, maar eerder het probleem". Toch vraagt hij geen eenzijdige terugtrekking. "sp.a is voor een gefaseerde terugtrekking, afgerond in 2014", zegt hij.

De sp.a'er heeft de indruk dat de NAVO - en De Crem - ook na 2014 nog militair aanwezig willen blijven. "Ze willen maar niet inzien dat men het probleem niet langs militaire weg kan oplossen. In 2014 zal het militaire establishment 13 jaar hebben gehad om een militaire overwinning te boeken en hieraan ongeveer 1.500 miljard dollar gespendeerd hebben. Dat is per jaar meer dan alle ontwikkelingshulp die elk jaar door alle rijke landen gespendeerd wordt aan ontwikkelingshulp. Wij staan in België voor grote budgettaire besparingen en het is onverantwoord dat ons land blijft doorgaan met het besteden van meer dan 100 miljoen euro aan een uitzichtloze oorlog."