Europees onderzoek toont aan dat 900.000 Belgen een bezoek aan de huisarts uitstellen omwille van financiële redenen. Eén op de vier kleuters in dit land raadpleegt nooit een arts. “Kinderen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarom werkte sp.a een voorstel uit om het remgeld voor - 18-jarigen te schrappen. Hierdoor wordt het bezoek aan de huisarts voor alle kinderen en jongeren kosteloos.”

Ons voorstel: kosteloos naar de huisarts

sp.a wil de consultaties bij de vaste huisarts voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar kosteloos maken. In tegenstelling tot de apotheker of het ziekenhuis moeten patiënten bij de huisdokter vandaag het volledige bedrag voorschieten. “We willen al langer komaf maken met dat systeem waarbij je eerst voorschiet en nadien, bij het binnenbrengen van het briefje, het grootste deel terugkrijgt.”

“Maar voor kinderen en jongeren gaan we een stapje verder.  We schrappen ook het remgeld. Dat werkt drempelverlagend en helpt voorkomen dat zorgkosten op latere leeftijd de pan uit swingen.”

Alle kinderen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben.  Daarom maken we het bezoek aan de vaste huisarts voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kosteloos.