sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen kant zich resoluut tegen een Rubik-akkoord tussen België en Zwitserland. "Waarom zouden grote kapitaalbezitters hun vermogen geheim mogen houden? Rubik-akkoorden gaan lijnrecht in tegen afspraken die in de EU en zelfs binnen de G20 zijn gemaakt. Wat we nodig hebben, is het uitwisselen van gegevens. De Zwitserse overheid moet informatie over het geld dat buitenlanders daar hebben geparkeerd, doorspelen aan de fiscus van de landen waar ze wonen.", aldus Van der Maelen.

Instemmen met een Rubik-akkoord staat volgens de Vlaamse socialist gelijk met een nieuwe operatie fiscale amnestie. "De tendens is er een om tot meer internationale samenwerking te komen. Ik snap niet waarom je grote kapitaalbezitters dan moet toelaten hun vermogen verborgen te houden."

Van der Maelen gelooft ook niet dat het systeem waterdicht is. "Je hangt volledig af van de goodwill van de Zwitserse banken om de informatie door te spelen. Het zou zijn alsof je de maffia zou laten bepalen hoe de politiek de grote criminaliteit gaat aanpakken. Dergelijke akkoorden gaan trouwens nooit zoveel opbrengen als iedereen verwacht. Er zijn al verhalen verschenen over Zwitserse banken die het geld van hun klanten naar filialen in Singapore en Hongkong doorsluizen.

Het sp.a-Kamerlid ziet meer heil in de aanpak van Amerikanen. "Zij hebben gewoon een wet gestemd. Als de Zwitsers niet mee willen werken met het uitwisselen van informatie, mogen ze niet langer actief zijn op de Amerikaanse markt. Punt."

www.demorgen.be