“Plopsaqua is welkom in Mechelen, maar niet ter vervanging van het stedelijk zwembad.” stelt sp.a  raadslid Indrani Muyldermans. “We gaan toch niet schoolzwemmen op de liedjes van kabouter Plop?”

“Minstens twee publiek toegankelijke zwembaden zijn een absolute must voor Mechelen. Maar we moeten ook waken over de kwaliteit van het sportaanbod. Het kan niet de bedoeling zijn dat het schoolzwemmen het onderwerp wordt van de commerciële doelen van Studio 100.” Aldus Indrani Muyldermans, tevens lid van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Actief Mechelen (AGB SAM).

Op dit moment telt Mechelen één stedelijk zwembad aan Geerdegemvaart en één provinciaal zwembad ‘Nekkerpool’.  Hiermee voldoen we nipt aan Vlaamse norm van sport Vlaanderen die 0,014m² wateroppervlakte voorziet per inwoner. “De stad Mechelen heeft naast haar centrumfunctie in de regio ook een toenemend aantal inwoners. Mechelen heeft minstens twee volwaardige publieke zwembaden nodig om aan alle noden te voldoen. Dat er daarnaast nog andere commerciële actoren zorgen voor een extra toemaatje zoals een toeristisch subtropisch zwembad kan gerust, maar niet ter vervanging van het huidige aanbod.” zegt Indrani Muyldermans. 

Het stedelijk zwembad Geerdegemvaart is gebouwd in 1973 en heeft ondertussen wel wat renovatiewerken ondergaan, maar uit een stabiliteitsstudie die enkele jaren geleden werd uitgevoerd bleken er op langere termijn grote aanpassingswerken noodzakelijk. Gelet op de ouderdom van het stedelijk zwembad acht men dit niet meer rendabel en aangenomen wordt dat het bad tegen 2024 op het einde van haar latijn is. 

Jaarlijks ontvangt het zwembad Geerdegemvaart een 180.000-tal zwemmers. 50.000 kinderen zwemmen er in  schoolverband. Verder huisvest het stedelijk zwembad clubs waaronder voor triatlon en de RSCM zwem- en waterpoloclub en vinden er tal van zwemlessen plaats. En dan zijn er uiteraard nog de publieke en recreatieve zwemmers die gebruik maken van het huidige bad.  De stad voorziet hiervoor jaarlijks zo’n 800.000 euro. Deze zwemmers moeten ook in de toekomst een geschikte plek krijgen op maat van hun activiteiten.

“Niet voor niets vragen we ook aan scholen enige terughoudendheid wat betreft de blootstelling aan reclamebeïnvloeding op kinderen. Deze lijn moeten we verder ook verder bewaken. Het kan niet de bedoeling zijn dat kinderen of recreatieve zwemmers om de oren worden geslagen met kabouter Plop en mega-mindy wanneer ze leren zwemmen.”