Vlaams minister van Energie Bart Tommelein vindt het bijzonder jammer dat het energiepact niet wordt gelezen. Het wordt gereduceerd tot de ene pagina die over de kernuitstap gaat, antwoordde hij in het parlement op vragen van Rob Beenders (sp.a) en Johan Danen (Groen).

Het energiepact telt een hele reeks maatregelen die België moeten helpen de energiedoelstellingen op korte en lange termijn te halen. Het gaat om acties rond onder meer mobiliteit, renovatie en energieproductie. "Er staat heel wat in het pact dat de discussie niet haalt en dat vind ik bijzonder jammer", aldus Tommelein woensdag. "Heel veel mensen hebben één pagina gelezen en de 21 andere niet. Daar ben ik zeer bezorgd over. Het gaat om leidende figuren in onze samenleving, die aantonen dat het pact niet eens gelezen is geweest."

Het Planbureau en de Gentse professor Johan Albrecht becijferen momenteel een reeks scenario's over onze toekomstige energiebevoorrading. Federaal energieminister Marie Christine Marghem wilde aanvankelijk ook een scenario met een nieuwe kerncentrale laten doorrekenen, maar daar werd een stokje voor gestoken. De Vlaamse regering heeft het pact nog niet besproken. Tommelein wil wachten tot de federale regering de becijferde scenario's kan voorleggen.

Rob Beenders (sp.a) drong er woensdag op aan intussen al het gesprek met Europa op te starten over toekomstige overheidssteun aan gascentrales. Die zullen er immers in elk scenario moeten komen en Europa zal er hoe dan ook toezicht op willen houden. Volgens Tommelein is Marghem daarover al in gesprek met Europa. (Belga)