Geert Bourgeois keurt wapenlevering aan Saudi-Arabië goed

woensdag 07 september 2016
 

“Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering wapens uitvoert naar landen die terrorisme steunen”, zegt Tine Soens. “Als we fors willen zijn in de strijd tegen het terrorisme en het extremisme, dan moeten we stoppen met militair materiaal uit te voeren naar landen die dat terrorisme en extremisme ondersteunen en verspreiden.”

In het verslag over de wapeninvoer, -uitvoer en -doorvoer in de maanden juli en augustus, kan je lezen dat Bourgeois deze zomer een uitvoervergunning toekende voor de levering van wapens aan een handelaar in Saudi-Arabië. Het gaat om 'niet-geviseerde toebehoren en speciaal ontworpen onderdelen voor geweren, karabijnen, revolvers, pistolen, machinepistolen en machinegeweren'. Concreet zou het gaan om vizieren voor vuurwapens. De vermelde bestemmeling is een handelaar, bij wie de wapens uiteindelijk terechtkomen is zelfs niet geweten. Vlaanderen heeft daar verder ook geen enkele controle over.

De vergunning is bijzonder vreemd, aangezien de minister-president ons eerder dit jaar nog geruststelde dat hij geen wapenleveringen aan Saudi-Arabië zou toelaten. Het was zijn argument tegen het wapenembargo datsp.a in het Vlaams parlement voorstelde. Een embargo was niet nodig, want hij zou ten opzichte van Saudi-Arabië ‘een kritische houding’ aannemen en hij zou geen nieuwe exportvergunningen voor Saudi-Arabië goedkeuren.

Voor sp.a is elke levering aan Saudi-Arabië van militair materiaal problematisch. Het feit dat de goederen onder het wapenhandeldecreet vallen en een vergunning moeten hebben, bewijst op zich al dat het onmogelijk om onschuldig materieel kan gaan. Saudi-Arabië is een land met een dubieus regime en dat bij verschillende oorlogen in het Midden-Oosten is betrokken, mensenrechtenschendingen op zijn actief heeft, een extremistische versie van de islam verspreidt en zo een voedingsbodem creëert voor fundamentalisme en terrorisme én zelf terroristische organisaties ondersteunt. Elke steun daaraan is uit den boze.

“In eigen land beweert de N-VA dat het fors wil optreden tegen radicalisme en terrorisme, maar ondertussen voert Geert Bourgeois wel militaire goederen uit naar het land bij uitstek dat het extremisme en het terrorisme uitdraagt en ondersteunt”, zegt Soens. “Dat is ongehoord. Hoe kan je die mensen nog ernstig nemen?”

Soens zal de minister-president ondervragen over welk materiaal het precies gaat en hoe hij de vergunning argumenteert. Ook zal sp.a nogmaals haar voorstel van decreet indienen om wapenembargo’s tegen landen als Saudi-Arabië mogelijk te maken.