Een sprongetje in de tijd. In het begin van de jaren 2000 zat de sp.a-afdeling Ledeberg een beetje op haar gat. Oud-schepen en Ledebergenaar Jaak De Poorter was al sinds eind 1999 met pensioen, heel wat bestuurders haakten om allerlei redenen af. Toen Karin Temmerman in 2005 de tanende wijkafdeling nieuw leven wou inblazen, was Geert onmiddellijk enthousiast. Hij zou een overtuigd “medestander-van-het-eerste-uur” worden, samen met onder andere Stijn Vercamer, Machar Van Geyt, Alain Pynaet en Griet De Mulder.

Er was niet veel tijd om uit te pakken met een vernieuwde werking, want in oktober 2006 waren er al gemeenteraadsverkiezingen. Geen nood: onmiddellijk woei een nieuwe wind door Ledeberg. De interviews in het café Achturenhuis werden een keurmerk van de sp.a in Ledeberg - en ze zijn dat nog steeds (het eerste interview, van Piet Van Eeckhaut door zijn goede vriend Machar Van Geyt, is legendarisch).

En waar sloten/sluiten de Gentse Sossen steevast ‘Meiavond’ af, op 30 april, na omzwervingen langs de wijkclubs? Juist: in het 8-urenhuis in Ledeberg. Altijd nokvol en toch gezellig!

Geert dutré is al geruime tijd voorzitter van de afdeling ‘sp.a 9050’, de nieuwe naam van de wijkclub in Ledeberg en Gentbrugge. Hij is ook verkozen bestuurder van de afdeling Groot-Gent; tijdens de periode 2010-2013 was hij er zelfs ondervoorzitter van.

Geert is een “gouden militant”, met een onmeetbare inzet voor de partij. Een bijzonder vriendelijke vent, goedlachs, innemend, sociaal en eerlijk. Een echte Buffalo ook, lid van supportersclub Union, een café op de Voormuide.

Last but not least is er zijn gezin: Geert werkt als offsetdrukker, zijn vrouw als kinderverzorgster. Zijn dochter, een tiener al, beoefent geen doordeweekse sport: paardrijden. Geert brengt haar naar de manege in Wippelgem en terug naar huis, en wacht ondertussen braaf op haar in de cafetaria.

O ja, tot slot toch nog dit: “dutré” wordt wel degelijk met een kleine ‘d’ geschreven. Geert legt zelf uit hoe dat komt: “Ik heb dat laten natrekken: blijkt dat wij afstammen van een adellijke familie! (lachend) Maar wel een sterk verarmde, helaas”. Geen nood, Geert: het ‘edele’ zit in het karakter, niet in een titel. Jij blijkt een echte edelman, zonder poeha of grootspraak.

(interview: Marc Lootens)