sp.a is tevreden dat minister Crevits de komende jaren extra geld vrijmaakt voor scholenbouw. “Maar het is veel minder dan wat nodig is om elk kind kwaliteitsvol onderwijs te geven”, zegt onderwijsexpert Caroline Gennez. “De vijftig miljoen euro die deze regering in haar regeerakkoord beloofde is voor sp.a het absolute minimum.”

Minister Crevits maakt voor de komende drie jaar telkens 40 miljoen euro vrij om voldoende plaats te voorzien in het basisonderwijs. Dat blijkft minder dan de vijftig miljoen die het regeerakkoord voorziet. Noch in 2014, noch in 2015 slaagde de minister van onderwijs erin om die 50 miljoen extra per jaar te investeren in schoolinfrastructuur. Ook voor 2016 blijkt er plots maar 40 miljoen beschikbaar te zijn. Voor de komende 3 jaar voorziet de regering telkens 40 miljoen extra, of in totaal 30 miljoen minder dan beloofd. “Deze gebroken beloftes komen bovenop de afschaffing van het FFEU (Financieringsfonds voor schuldafbouw en eenmalige investeringsuitgaven), waaruit de vorige regering jaarlijks geld haalde voor investeringen in scholen”, zegt Gennez. “Op het einde van de rit krijgt het onderwijs dus fors minder investeringen in infrastructuur dan beloofd. Gelukkig kan de minister rekenen op de oplevering van meer dan 200 scholen die in het verleden in de steigers zijn gezet.”

De capaciteitsmonitor, die exact in kaart brengt hoeveel kinderen er de komende jaren een plek in het lager onderwijs nodig hebben, toont aan dat er snel minstens 15.000 extra plaatsen nodig zijn in het basisonderwijs. Als deze regering de inhaalbeweging die onder de vorige ministers van onderwijs is ingezet, wil verderzetten dan dringen bijkomende investeringen zich op. Naar aanleiding van de btw-verlaging op scholenbouw door de federale regering maakte de minister zich in het Vlaams parlement nog sterk dat deze maatregel de investering zou versterken maar door nu per jaar 10 miljoen minder te investeren dan voorzien, dreigen de positieve effecten van de btw-verlaging te milderen. Wat de verdeling van de middelen betreft, is het evident dat capaciteit een belangrijk criterium is. Maar in tegenstelling tot de ambities in het Masterplan Scholenbouw lijkt de minister geen rekening te houden met de multifunctionaliteit en energiekwaliteit van de te financieren projecten. sp.a pleit ervoor om in de financiering extra stimuli te geven zodat elke school op termijn een sportzaal heeft of zich inschrijft in de principes van de brede school. Hiervan is bij de verdeling van de middelen geen spoor terug te vinden.

Wil deze regering echt werken maken van een plaats voor elk kind in een fijne school van morgen, is er meer nodig dan wat de minister vandaag aankondigde. De beloofde 50 miljoen € per jaar extra is voor sp.a het absolute minimum, aldus nog Caroline Gennez.