Vandaag  stelde ik in de Kamercommissie Infrastructuur een vraag aan minister van Mobiliteit Bellot omtrent onze spoorlijn 75 Kortrijk-Gent die dwars door Harelbeke loopt.

En…. goed nieuws voor de Stad Harelbeke!

In 2018 wordt de geluidshinder, veroorzaakt door treinen die afremmen voor en rijden door het station van Harelbeke, met de helft verminderd! Spoorlijn 75, tussen Waregem en Kortrijk wordt vanaf eind januari 2018 vernieuwd.  Op mijn vraag of er eveneens voorzien wordt in de geluiddempende railpads kreeg ik een positief antwoord.  Railpads zijn rubberen matten die tussen de rail en de betonnen onderleggers geplaatst worden en die een geluiddempend effect hebben. Een groter effect dan andere maatregelen zoals geluidsmuren.   Het decibelgehalte vermindert van 90 decibel naar 87 decibel.  Concreet betekent een vermindering van het lawaai met de helft.

Harelbeke zal hiermee één van de eerste steden zijn waarin de sporen zijn uitgerust met deze geluiddempende railpads. De werken starten eind januari tot eind februari. De werken vinden plaats tijdens de weekends om de hinder aan het dagelijks spoor- en pendelverkeer tot een minimum te beperken.