Op de gemeenteraad van mei gaf het rode kruis Ledegem met enthousiasme een demonstratie over de werking van een AED-toestel. Nu volgt nog een aanbesteding voor 9 AED-toestellen die in de gemeentelijke gebouwen zullen geplaatst worden. Sp.a juicht ook toe dat bedrijven de kans krijgen om dergelijk toestel voor hun werknemers en klanten kunnen aankopen via een gemeentelijke groepsaankoop. Aan de verenigingen en inwoners zal ook de gelegenheid gegeven worden om een opleiding te volgen hoe men het toestel moet gebruiken.

Daarmee lijkt het voorstel van sp.a om van Ledegem een "Hartveilige Gemeente" te maken definitief tot een goed einde gebracht. Sp.a mag dan ook terecht fier zijn voor deze mooie realisatie.

Dergelijk voorstel komt wel niet zo maar uit de lucht gevallen en is het resultaat van echt groepswerk binnen het sp.a-bestuur. Het voorstel komt eigenlijk van Kristof Ghekiere die als basketter moest vast stellen dat verenigingen, die bekommerd zijn om het welzijn van hun spelers en toeschouwers zelf de investering hebben gedaan om een AED toestel te kopen, maar daar weinig of geen ondersteuning krijgen van de gemeente. Een taak die een sportminnend gemeentebestuur toch op zich zou moeten nemen?

Samen met Kristof Ghekiere hebben gemeenteraadsleden Andy Vandoorne en Caroline Seynhaeve dan het dossier omtrent de AED opgebouwd en het voorstel in december 2016 in de gemeenteraad gebracht, met het gekende resultaat als gevolg. 

Het gemeentebestuur heeft ook in de laatste gemeenteraad gesteld dat de twee verenigingen die zelf een AED gekocht hebben zullen gecompenseerd worden.