Tijdens het weekend van 25 en 26 juni is Glabbeek niet alleen de gastgemeente voor Historia Mundi dat éénmaal per jaar in ons land met maar liefst 1200 historische figuranten en een kampement van een 700-tal tenten de wereldgeschiedenis terug tot leven.

Cultuurschepen Natasja Ons (sp.a): “Door een samenwerking van de gemeentelijke diensten cultuur, erfgoed en toerisme organiseren we met Glabbeek Cultureel op zondag 26 juni tussen 10u en 18u ook een eigen aanvullend origineel evenement met een tijdreis doorheen de geschiedenis van Glabbeek. In samenwerking met acteurs van de drie lokale toneelverengingen brengen wij op 9 historische locaties de geschiedenis van Glabbeek tot leven.”

Burgemeester Reekmans, bevoegd voor erfgoed: “Tijdens een rondrit van 90 minuten tussen de 9 verschillende historische locaties in onze gemeente brengen acteurs met verhalen de lokale geschiedenis terug tot leven. De cultuurschepen zal als gastvrouw de deelnemers aan deze tijdreis doorheen de geschiedenis van Glabbeek tijdens de rondrit begeleiden, maar ook schepenen Kris Vanwinkelen en Johnny Reweghs en ikzelf als burgemeester zullen als acteurs fungeren in deze enorm creatieve en originele organisatie van de gemeente waaraan iedereen gratis kan deelnemen. De tijdreis vertrekt op de parking in de Ruiterij te Zuurbemde en doet vervolgens volgende historische locaties aan: De Venusberg in Kapellen (Glabbeek tijdens de Frankische periode), de bibliotheek (Glabbeek tijdens de middeleeuwen), de kapel van de Heinkensberg te Wever (Glabbeek tijdens de Spaanse bezetting), kasteel van Attenrode (Glabbeek tijdens de 17de eeuw), kerk Kapellen (Glabbeek tijdens de Franse bezetting), kerk van Zuurbemde (Glabbeek tijdens de onafhankelijk van België in 1830), herdenkingsmonument in de Lindestraat te Bunsbeek (Glabbeek tijdens WO I), locatie vliegtuigcrash in Zuurbemde (Glabbeek tijdens WO II) en het gemeentehuis (fruitgemeente Glabbeek in de 20ste eeuw).”

Schepen van toerisme Johnny Reweghs (sp.a): “We zullen tijdens dit evenement ook de toeristische troeven en streekproducten in de kijker zetten. De mix van cultuur, lokaal erfgoed en onze toeristische troeven maken met dit evenement in combinatie met Historia Mundi een enorm plezierige uitstap voor jong en oud.”

“Wegens organisatorische redenen is inschrijven om te kunnen deelnemen aan de rondrit doorheen de geschiedenis van Glabbeek noodzakelijk en kan dit via www.glabbeek.be/ik-reserveer of inschrijven op het gemeentehuis. Het vertrek en aankomst van de rondrit is op de parking Ruiterij Glabbeek. Er zijn vertrekuren op zondag 26 juni om 10u, 11u30, 13u30, 15u en 16u30. De deelname aan de tijdreis is gratis en de toegangsprijs voor het evenement Historia Mundi is 10 euro. Inschrijven voor de rondrit doorheen de geschiedenis van Glabbeek kan van 18 april tot 18 juni! Maar snel zijn is de boodschap vermits er maximaal 300 personen kunnen deelnemen aan dit evenement. Voor wie er niet kan bijzijn wordt er in de loop van juli een gemeentelijke brochure uitgegeven met de hoogtepunten en verhalen van de tijdreis doorheen de geschiedenis van Glabbeek. Deze brochure wordt gratis ter beschikking gesteld op het gemeentehuis en in de bibliotheek, maar ook de leerlingen van de tweede en derde graad van de 3 scholen in Glabbeek ontvangen een exemplaar om ook onze lokale geschiedenis bij onze allerjongste generatie inwoners te doen verder leven. Met dit evenement brengen we met Glabbeek Cultureel als kleine gemeente alweer een eigen grote productie in het kader van toegankelijke cultuur voor iedereen” besluit cultuurschepen Natasja (sp.a)