Inwoners van Essen hebben de mogelijkheid om een deel van de prijs van toegangstickets van zwembaden in de buurt terug te krijgen van de gemeente. Tijdens de gemeenteraad van 29 november werd het reglement rond de ‘tussenkomst rond zwembadgebruik buiten Essen’ geëvalueerd.

Bij de opmaak van het reglement (inmiddels meer dan één jaar geleden) werden de zwembaden waarvoor men een tussenkomst kan krijgen opgesomd. Het ging om het gemeentelijk zwembad van Kalmthout, De Stock in Roosendaal, De Plantage in Hoogerheide en De Wildert in Zundert. Deze zwembaden werden destijds gekozen omdat ze in directe buurgemeentes van Essen liggen.

In de praktijk kwamen nog tal van andere aanvragen binnen voor andere zwembaden die niet werden opgenomen in de lijst. ‘Nogal wat ouders gaan met hun kinderen bijvoorbeeld zwemmen in De Schelp in Bergen op Zoom,’ vertelt raadslid Aerden, ‘maar hoewel die autorit voor veel Essenaren ongeveer even lang duurt als een rit naar bijvoorbeeld Zundert, kan men hiervoor geen terugbetaling krijgen. Dat is niet logisch.’

Het sp.a-gemeenteraadslid bracht daarom het punt op de agenda van de gemeenteraadscommissie vrije tijd van september jongstleden.

Tijdens de gemeenteraad van november werd het reglement dan officieel aangepast.

Aerden: “Zo zullen de Essenaren binnenkort voor meer zwembaden een terugbetaling kunnen krijgen én wordt de inlevertermijn van de verschillende types zwemkaarten verlengd naar één jaar,” aldus Aerden.

Aan de lijst van de hierboven opgesomde zwembaden worden er nog enkele toegevoegd: Familyland in Hoogerheide, De Schelp in Bergen op Zoom en Laco in Rucphen.