sp.a-voorzitster Caroline Gennez stelt zich vragen bij de "wereldvreemdheid van de regelgeving en de toepassing ervan" door het Vlaams Doping Tribunaal. Ze vindt dat het in tijden van ongekende technologische mogelijkheden mogelijk moet zijn de whereabouts van topsporters op een soepele manier te traceren.

De sp.a-voorzitster, zelf ooit actief als tennisster en momenteel lid van de commissie Sport in het Vlaams parlement, wil minister van Sport Philippe Muyters daarover aan de tand voelen.

Gennez wijst erop dat topsport een belangrijke troef is voor de uitstraling van een land en een regio. Ze benadrukt tegelijkertijd het belang van een dopingvrije sport en van de noodzaak van controles, maar heeft vragen bij wat ze "de stroeve toepassing van de regelgeving over de whereabouts" noemt. Gezien de stand van de technologie moet die administratie veel soepeler kunnen verlopen, meent Gennez.

De voorzitster van de Vlaamse socialisten vreest ook dat Vlaanderen zich met deze veroordeling belachelijk maakt in het buitenland. "Als je kijkt hoe het gerecht functioneert en je plaatst dat tegenover het tribunaal, dan val je van het ene uiterste in het andere."

Advocaat Johny Maeschalck, die zowel Malisse als Wickmayer vertegenwoordigde, verliet gisteren het Vlaams Huis van de Sport in Gent met het gezicht op onweer. Naast hem zat alleen Wickmayers woordvoerder Rudi Kuyl, voor Malisse was niemand present.

Kuyl verdween samen met Maeschalck, maar wilde een paar uur later wat kwijt. "Ik ben beschaamd dat ik Vlaming ben. Ik heb vader Marc Wickmayer in Bali aan de lijn gehad en die was in alle staten. Begrijpelijk, want dit is een menselijk drama."

Over een eventueel beroep moest ook volgens Kuyl nog eens nagedacht worden. "Het is niet evident om in Zwitserland voor het TAS te gaan pleiten. Daar komt je zaak voor bij rechters uit pakweg Zimbabwe en Argentinië. Ga die mensen maar eens in een andere taal uitleggen wat een Vlaams decreet is. Zeker omdat dit het eerste vonnis is van deze rechtbank."

Intussen in het peloton..

Geen atleet die vaker gecontroleerd wordt dan een wielrenner. De straf van Wickmayer en Malisse heeft het peloton opgeschrikt. Wat mogen we verwachten? Een aantal renners heeft reeds twee gemiste controles achter zijn naam staan. Wielermanager Jef Van den Bosch getuigt: "Eén van mijn renners bleef bij zijn vriendin slapen. Gevolg: gemiste controle. Dit jaar wordt hij in laatste instantie opgeroepen voor een rittenwedstrijd en vergeet zijn whereabouts aan te passen. Gevolg: gemiste controle, ook al is hij tijdens die rittenwedstrijd twee keer door de UCI gecontroleerd. Ik heb zo een renner en ga er vanuit dat er nog zijn. Kortom, er gaan weldra schorsingen volgen."