In een debat op de Franstalige omroep RTBF hebben sp.a-voorzitster Caroline Gennez en haar PS-collega Elio Di Rupo niet echt de degens gekruist. Toch had Gennez indirect kritiek op de PS.

Di Rupo

Een echt debat is het niet geworden, daarvoor zaten Gennez en Di Rupo iets te veel op dezelfde lijn. Samen willen ze na de verkiezingen aan de gesprekstafel zitten voor de vorming van een nieuwe regering. Ze willen dan mee een oplossing helpen zoeken voor BHV, voor een staatshervorming en dan de sociaal-economische problemen aanpakken.

Over BHV bleven ze nogal vaag, maar wat de staatshervorming betreft zijn zowel Gennez als Di Rupo voorstander van het behoud van een sterke federale staat, zeker op sociaal vlak. De belastingen op ondernemingen naar de regio's brengen, zoals Open VLD onlangs voorstelde, zien ze niet zitten.

Ondanks alle eensgezindheid, liet Gennez echter ook indirect kritiek horen op de aanpak van de PS binnen de regering. Zo viel ze uit naar de akkoorden die PS-minister van Energie Paul Magnette met GDF Suez heeft gesloten over het langer openhouden van de kerncentrales. Di Rupo ving de kritiek op met de glimlach en zei dat hij in een nieuwe regering wel opnieuw wil onderhandelen over een akkoord.

Ook schoot Gennez met scherp op de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas door een regering waar ook de PS in vertegenwoordigd was en haar SP.A niet. Di Rupo antwoordde daar niet op.

Ten slotte vond Gennez dat de Senaat net zo goed kon verdwijnen. Di Rupo wil er een "Senaat van de regio's" van maken, een beetje naar het Amerikaanse voorbeeld waar elke staat -ongeacht het aantal inwoners- eenzelfde aantal vertegenwoordigers heeft.